Scena

PRIČA O OTOČKOJ PIVOVARI Koje se pivo proizvodilo u Otočcu prije Ličkog bisera?

U posljednjem članku posvećenom pivu, pivarstvu i Otočkoj pivovari donosimo još jednu crticu vezanu za povijest proizvodnje piva na području Ličko-senjske županije, a sve ostalo možete doznati u Otočcu na izložbi Baština u nestajanju: Otočka pivovara.


Jedna od nekoliko pivovara koje tijekom 19. st. nastaju na području današnje Ličko-senjske županije bila je i ona u Otočcu. Godine 1897. Otokar Domanski, Čeh koji je služio vojsku u Otočkoj pukovniji, inicira izgradnju Pivovare Dubravka. Izgradnja završava 1903., a tijekom tog perioda započela je i probna proizvodnja s 1000 do 1500 hl piva godišnje, da bi se 1903. popela na 2000 hl godišnje. Obitelj Otokara Domanskog u Češkoj se već bavila proizvodnjom piva, a nakon što Domanski nagovori obitelj da posjeti Otočac zajedno ocjenjuju uvjete za pokretanje proizvodnje više nego zadovoljavajućima: bila je osigurana sirovina (kvalitetan ječam), voda (Gacka), led (koji se zimi stvara zamrzavanjem vode po plićacima), jeftina radna snaga i tržište (vojska u Otočcu i Primorje).

Etiketa Otočkog piva proizvođenog u Otočkoj pivovari prije Ličkog bisera (Izvor: Zbirka Muzeja Gacke)

Isprva je Otočka pivovara, proizvodeći u počecima oko 2000 hl godišnje, sirovinu za proizvodnju piva nabavljala otkupljujući ječam s područja Otočca, a vjerojatno i s područja današnje Ličko-senjske županije, i od tog ječma samostalno proizvodila slad. Već 1960-ih se, s obzirom na povećanje proizvodnje, gotov ječmeni slad kupovao uglavnom s područja Slavonije, a hmelj ponajviše iz Slovenije.

Berba velebitske maline (Izvor: ustupio Krešo Marković)

Otočka pivovara proizvodila je i manji broj bezalkoholnih pića, poput malinovca tj. sirupa od velebitske maline ili oranžade. Osim njih uglavnom su proizvođeni alkoholni proizvodi među kojima su bili likeri od mente, vanilije i kave, šljivovica, pelinkovac, lavov, punch rum, domaći rum, domaći brandy i cherry brandy. Pivo koje se proizvodilo u Otočkoj pivovari zvalo se «Otočko pivo», a nakon što proizvodni pogon preuzima Zagrebačka pivovara uz svijetlo «Ožujsko pivo» i tamno «Tomislav pivo» od 1987. počinje se proizvoditi još jedno svijetlo pivo – «Lički biser».

Etiketa pelinkovca Otočke pivovare (fotografija iz zbirke Muzeja Gacke)

Pivovara je tijekom stoljeća postojanja nekoliko puta mijenjala vlasnike i vlasničku strukturu.

Od 1980-ih naovamo pivom iz pivovare u Otočcu opskrbljuju se predstavništva Zagrebačke pivovare diljem zemlje. Otočka podružnica Zagrebačke pivovare proizvodila je 1980-ih i 1990-ih oko 60 000 hl piva godišnje. Sredinom 1990-ih Zagrebačka pivovara ne pokazuje daljnji interes za proizvodnju piva u Otočcu, a strojevi i drugi elementi proizvodnog pogona bivaju prodani. Rad pivovare prestaje 1. listopada 1996. godine nakon čega sve zgrade pivovarskog kompleksa ostaju u vlasništvu Zagrebačke pivovare. Tijekom posljednja dva desetljeća pivovara nije bila funkcionalno prenamjenjivana niti značajnije održavana i obnavljana, a u srpnju 2013. godine požar je zahvatio nekadašnju upravnu zgradu. U veljači 2017. novi vlasnih ovih zdanja postaje grad Otočac.

Etiketa Ožujskog piva proizvođenog u pogonu u Otočcu (Izvor: Zbirka Muzeja Gacke)

Priča o pivu u Otočcu ovdje (barem za sada) završava. Priča o industrijskoj baštini Otočca i prozvodnji tekstila i kože u Oteksu i Industriji kože Otočac nastavlja se drugom izložbom koja će u Otočcu biti otvorena 26. listopada ove godine… a još mnogo toga o pivu saznajte na izložbi koju je u Muzeju Gacke pri Gackom pučkom otvorenom učilištu moguće besplatno posjetiti do kraja rujna.

 

Izložbu Baština u nestajanju: Otočka pivovara možete razgledati svakim danom od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 15 sati. Od prošlog tjedna četvrtkom je izložbe u Muzeju Gacke (ali i stalni postav muzeja) moguće razgledati i poslijepodne, od 15 do 19 sati.

LIKACLUB.eu podržava očuvanje kulturnog identiteta i nasljeđa Ličko-senjske županije, tim ciljem sadržaj ovog teksta uređen je u suradnji s Muzejom Gacke iz Otočca.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Snježana Bogdanić (Muzej Gacke Otočac)

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close