Zdravlje

Previše sjedenja nije dobro za vaše zdravlje

Previše vremena provedenog sjedeći na poslu ili u slobodno vrijeme može povećati rizik od raka dojke ili raka grlića maternice kod žena, navodi se u novoj studiji.


Znanstvenici su analizirali podatke više od 29 000 žena iz Švedske u dobi od 25 do 64 godine koje nisu imale rak na početku studije. Studija je pratila te žene tijekom 25 godina. Ispitanice su bile podijeljene u tri skupine: one koje su imale posao na kojem su većinu vremena provodile sjedeći te se nisu bavile nikakvim fizičkim aktivnostima, one koje su imale posao na kojem su uglavnom sjedile, ali su se u slobodno vrijeme ipak bavile nekim sportom, te one koje su imale fizički aktivnije poslove na kojima nisu sjedile, a koje su se i rekreativno bavile sportom.

Žene koje su na poslu sjedile i nisu se bavile nikakvim fizičkim aktivnostima imale su 2,4 puta veću vjerojatnost od pojave raka grlića maternice te jednaku vjerojatnost pojave raka dojke prije menopauze, u usporedbi s onima koje su bile aktivne na poslu, ali i u svoje slobodno vrijeme. Nije bilo poveznica između neaktivnosti i pojave raka dojke nakon menopauze. Ti se nalazi slažu s prethodnim studijama koje su također pokazale povezanost između neaktivnosti i rizika od raka. Primjerice, studija provedena 2014. godine pokazala je kako su svaka dva dodatna sata dnevno provedena sjedeći povezana s 10% većom vjerojatnošću pojave raka grlića maternice te 8% većom vjerojatnošću pojave raka debelog crijeva.

Neke studije pokazale su da uzimanje kratke pauze i kretanje tijekom radnog vremena smanjuje razinu molekula u krvi koje su povezane s rizikom od raka. „Žene koje rade uredske poslove mogu činiti neke male stvari kako bi smanjile vrijeme sjedenja, poput ustajanja i odlaska po kavu ili pak šetnje do/s posla”, rekla je Anna Johnsson, jedna od autorica studije i fizioterapeutkinja na Sveučilištu Lund u Švedskoj.

Dakle, drage žene, ako vam je već posao sam po sebi sjedeće naravi, onda bar trenutke pauza koristite za kretanje.


Tekst: znanost geek
Foto: wikimedia commons

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close