Zdravlje

Pretilost kod djece nije bezazleni problem

Pretilost kod djece postaje sve veći problem u svijetu i u našoj zemlji. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čak 12 posto osnovnoškolaca ima povećanu tjelesnu težinu, a 5 posto ih je pretilo. Čak 2,6 posto dojenčadi i 2,3 posto male djece je preuhranjeno. Na pretilost u djece utječe više čimbenika, isto kao i kod odraslih osoba – okolina, osobno mišljenje, zadovoljstvo, unutarnji mir, nedostatak ili smanjena tjelesna aktivnost i neprimjerene količine hrane


O ovoj temi koju doista ne treba zanemarivati već joj posvetiti veliku pažnju, govori Dubravka Basić Vidović, kineziolog i kineziterapeut s više od 35 godina iskustva u radu s djecom i odraslim osobama kroz predmetnu nastavu, različite sportske programe i organizacijske poslove. Njeno educiranje u posljednje tri godine u Access Consciousnessu® unijelo je promjene u njen život, način razmišljanja i viđenja ove realnosti.

Kreiraj tijelo kakvo ti se sviđa

Potaknuta podacima koji potvrđuju da pretilost postaje sve značajniji problem, Dubravka je osmislila i jedinstveni autorski program “Kreiraj tijelo kakvo se TEBI sviđa©” za djecu od 11 – 17 godina, sa željom da ponudi svakom djetetu zabavno i sigurno ljeto, puno novih avantura i vještina, s povećanim znanjem i mnogim novim prijateljima.

“Pretilost se kod djece, na žalost, javlja u sve ranijoj dobi. Pokazatelji govore kako se ta dob sve više spušta prema vrtičkoj. Naime, utjecaj okoline (roditelja, bake, crtanih filmova…), mišljenja i stavovi kojima se “hrani” dijete, njegov karakter i način na koji se nosi sa svim tim informacijama.. sve je to usko povezano s problemom pretilosti”, kaže Dubravka.

Razna istraživanja ukazuju da pretilost vodi ozbiljnim zdravstvenim poremećajima i nipošto se ne bi trebala podcjenjivati. Pretilost u dječjoj dobi rezultira nizom endokrinoloških i metaboličkih poremećaja koji vode bolestima, za koje se do nedavno smatralo da se javljaju isključivo u odrasloj dobi. Pretilost je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti u djece. Neželjeni utjecaj pretilosti već se u dječjoj dobi očituje poremećajem metabolizma masti, odnosno povećanjem njihove koncentracije u krvi što je dodatni faktor rizika za nastanak promjena na krvnim žilama te posljedično povišenoga krvnog tlaka i sklonost infarktu.

Cijeli članak pročitajte na roditelji.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close