Tech

Prestaje se proizvoditi legendarni Dräger

Tko već nije morao “puhati” nakon što ga je zaustavila prometna policija? Njemačka firma Dräger konačno prestaje s proizvodnjom tih kobnih cjevčica koje će pozelenjeti ako je vozač pio alkohol.


“Pa da počnemo s ovom posljednjom serijom, treba samo stisnuti ovaj gumb. A cjevčice će odmah početi ispadati na traku iza stroja.” Djelatnik tvrtke Dräger Hauke Giertz pokreće stroj u tvornici u Lübecku koja je desetljećima bila strah i trepet vozača diljem svijeta – osobito onih koji znaju cijeniti dobru kapljicu. I doista, kratke staklene cjevčice ubrzo počinju ispadati iz prvog stroja i kreću prema drugom: “Tamo se u njih stavlja preparat kojim se mjeri količina alkohola u okolini.”

Cjevčice se pune sumpornom kiselinom i kemikalijom koja izgleda tek kao žuti pijesak: to je kalijumdikromat. Ako on dođe u dodir s alkoholom, poprimi zelenu boju. To je izum upravo ove njemačke tvornice i to je doslovce bila pijana ideja, objašnjava nam glasnogovornik tvrtke Herbert Glass.

“Priča o tim cjevčicama jest da se početkom 50-ih u samoj tvornici održavala proslava suradnika u laboratoriju, a sljedećeg dana su se neki suradnici upustili u raspravu, tko od njih još najviše bazdi po alkoholu. Iz te ideje je nastao projekt stvaranja tih cjevčica koje će mjeriti količinu alkohola u zadahu i taj je proizvod onda pušten u prodaju 1953. godine.”

Dosta je orgija po cestama

Ma koliko nam se to danas čini nezamislivo, zapravo vozačima nije oduvijek bilo zabranjeno voziti nakon (čak i pozamašne) konzumacije alkohola. Doduše, prvi vozač koji je kažnjen jer je pijan pokušao voziti je bio jedan vozač taksija u Velikoj Britaniji još 1897., ali dugo je policajcima bio jedini kriterij pijanstva može li vozač hodati ravno po crti ili može li zatvorenih očiju naći gdje mu je uho (zapravo, to doista nije lako nakon par čaša).

Ali u 50-im godinama prošlog stoljeća automobila je bilo sve više – i sve više mrtvih u prometnim nesrećama. Tada je počeo opći progon pijanih i supijanih vozača. Proizvod tvrtke Dräger je došao u pravi trenutak i to je bilo rođenje one zlokobne rečenice “molim Vas, puhnite ovdje…” Te cjevčice je njemačka tvrtka isporučivala policijama diljem svijeta, a u Njemačkoj su se koristile sve do 90-ih prošlog stoljeća.

Pročitajte više na net.hr


 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close