Zdravlje

Kako prepoznati svježe namirnice?

Dobro pogledajte hranu prije kupovine i konzumacije. 24sata.hr donosi savjete kako prepoznati svježe meso, ribu, jaja, mliječne proizvode, salame i kobasice te voće i povrće.


 Jaja

Ako je jaje svježe, tada se njegov sadržaj ne trese, Ali, što je starije ili ako je pokvareno, tada ćete osjetiti kako se žumanjak pokreće kada jaje protresete. Postoji i poznati test s vodom – što je jaje manje svježe, sve više izranja na površinu.

Riba

Svježa riba je sjajna, škrge su crvene i osjeti se miris mora. Što je boja njezine kože bljeđa i s manje sjaja – to je starija i sumnjivije kvalitete. Kada birate ribu pogledajte i njezine oči jer su kod svježe oči izbuljene, prozirne i sjajne, a zjenica je crna. Ako njezine oči imaju mliječnu boju i zamućenu rožnicu, tada je nikako ne kupujte jer sigurno nije svježa, a moguće i da je pokvarena.

Škrge moraju biti svijetle crvene boje, nikako žućkaste. Skroz svježa morska riba miriše na more, mrvicu starija može izgubiti taj miris, ali razlog za zabrinutost morao bi se pojaviti kada smrdi nekako kiselo.

Meso

Svježe meso prepoznat ćete po crveno-ljubičastoj ili crvenoj boji, ovisno od koje je životinje ili dijela njezinog tijela. Ali, ako je meso smeđe ili sivkasto, možda samo na nekim dijelovima ili je cijelo takvo, to pokazuje da u trgovini stoji više nego bi trebalo. Ipak, smeđa i sivkasta boja ne moraju nužno značiti da je meso nesigurno za jelo već da više nije skroz svježe. Zelenkasta boja je znak da je pokvareno i opasno za jelo, kao i sluzavost te neugodan miris.

Također, ne kupujte meso koje u trgovini stoji na toplom mjestu – ako vam pod rukom nije hladno, ostavite ga i potražite drugo

Više na 24sata.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close