Dom

Kako prepoznati da vam je dijete žrtva vršnjačkog nasilja?

Bullying ili vršnjačko maltretiranje manifestira se na razne načine, ali djeca su vješta u skrivanju tog velikog problema. U nastavku pročitajte koji znakovi upućuju na to da bi vaše dijete moglo biti žrtva bullyinga


1. Česte glavobolje i bolovi u trbuhu.
Ako je liječnik potvrdio da ne postoji ni jedan fizički razlog za ove zdravstvene probleme, njihov uzrok može biti stres koji dijete doživljava u školi. Glavobolja i trbuhobolja često su i lažna izlika za izostanak iz škole koju djeca upotrebljavaju kako se ne bi opet morala suočavati s mučnim maltretiranjem. Ako se vaše dijete svakodnevno žali zbog ovih problema, pokušajte razgovorom doći do njihovog pravog uzroka.

2. Nagle promjene u prijateljskim odnosima.
Vaše dijete odjednom se više ne druži sa svojim društvom, izbjegava prijatelje, isključeno je iz rođendanskih zabava i sličnih događaja? Grupno maltretiranje nažalost nije novost. Djeca se često grupiraju i okreću protiv jedne osobe koju onda izbacuju iz svog društva.

Dijete tada postaje meta njihovog maltretiranja. Povežite se s učiteljima i profesorima kako biste saznali više o svakodnevnoj dinamici odnosa u razredu. Oni su osobe koje često prvi primijete ove promjene. Učvršćivanje odnosa s drugim roditeljima također može pomoći u pravovremenom uočavanju bullyinga.

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close