VijestiScena

PREPORUČENA LEKTIRA Koje bi knjige trebali čitati učenici prema prijedlogu nastavnika?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je preporučenu lektiru koju je odabralo više od 8000 nastavnika i knjižničara, piše 24sata. “Osigurali smo gotovo 50 milijuna kuna za opremanje knjižnica”, kazala je Blaženka Divjak.


Ovi popisi preporučene lektire rezultat su prijedloga koje je dalo 8344 učiteljica i učitelja, nastavnika i nastavnica, knjižničarki i knjižničara u hrvatskim osnovnim i srednjim školama, kazala je u četvrtak ministrica znanosti i obrazovanja.

Blaženka Divjak predstavila je rezultate ankete ministarstva o izbornoj lektiri u kojoj je sudjelovalo 4770 učitelja razredne nastave, 2609 nastavnika hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama školama, te 966 knjižničara.

Liste su napravljene prema obrazovnim razdobljima, a najveći broj glasova dobili su Mali princ, Dnevnik Pauline P., Lovac u žitu i Pale sam na svijetu.

Pritom oko 200 učitelja preporučuje čitanje Harryja Pottera u svim razredima, dok knjigu Anna Frank u anketi je izabralo 801 nastavnika za 6., 7. i 8. razrede. Čitati će se i Ježeva kućica, koju su za 1. i 2. razred osnovne škole preporučila 832 učitelja. Učenici će na preporuku svojih nastavnika moći čitati i Hobita, Kronike iz Narnije, Ciganina, ali najljepšeg, ili Mi djeca s kolodvora Zoo.

“U pogledu odnosa obavezne i izborne lektire, u prvom razredu samo su dva djela propisana, osam djela nastavnik bira samostalno, a u prvom razredu gimnazije omjer je pola pola, pet djela je propisano, a pet djela se bira. Naravno mi preporučujemo da to bude i više.” – kazala je Divjak.

Više na 24sata.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close