ScenaKultura

Preminuo veliki Umberto Eco

Jedan od najvećih umova 20. stoljeća, pisac, lingvist i filozof Umberto Eco umro je u 84. godini od raka, javlja The Guardian


Umberto Eco živio je i radio u Milanu te Bologni, a rođen je u Aleksandriji na sjeveru Italije 1932. godine.

Široj javnosti najpoznatiji je po svom romanu “Ime ruže”, prema kojemu je snimljena i filmska uspješnica sa Seanom Conneryem u glavnoj ulozi te romanu “Faucaultovo klatno”.

Predavao je na sveučilištu u Bologni, niz godina je radio i kao urednik redakcije kulture na talijanskom RAI-ju, nositelj je 3-ak počasnih doktorata na sveučilištima diljem svijeta.

Eco je pisao i za djecu, ali bio je utjecajan lingvist, poznati književni kritičar, kolumnist, esejist, filozof…

Nedavno je u Hrvatskoj objavljen njegov roman “Nulti broj” o sprezi kriminala, medija i politike.

Kao romanopisac, uz “Ime ruže”, objavio je još šest romana – “Foucaultovo njihalo” (1988), “Otok prethodnog dana'” (1994), “Baudolino” (2000), “Tajanstveni plamen kraljice Loane” (2004), “Praško groblje” iz 2010. postao je bestseler, a posljednji je “Nulti broj'” iz 2015. godine.


Tekst: tportal.hr

Foto: wikimedia commons

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close