Vijesti

Preminuo je Niki Lauda, velikan Formule 1

Austrijanac Niki Lauda (70) triput je osvajao Formulu 1, dvaput u Ferrariju, jedanput kao vozač McLarena, piše 24sata. Jedini je bio svjetski prvak u Ferrariju i McLarenu. Prije 9 mjeseci transplantirali su mu plućno krilo.


Legendarni Austrijanac i jedan od najboljih vozača Formule 1 u povijesti, po čijem je rivalstvu s Britancem Jamesom Huntom u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća snimljen film “Rush”, preminuo je u krugu obitelji.

Lauda je trostruki svjetski prvak u Formuli 1, dva naslova osvojio je u Ferrariju (1975. i 1977.), jedan u McLarenu i do danas je jedini koji je bio svjetski prvak u Ferrariju i McLarenu.

Preminuo je devet mjeseci nakon što su mu transplantirali plućno krilo.

Otišao je naš voljeli Niki. Umro je mirno, u krugu obitelji. Bio nam je svima uzor, prekrasan suprug, otac i djed i jako će nam nedostajati – objavila je njegova obitelj.

Niki Lauda imao je tešku nesreću 1976. godine koju je čudom preživio.

Na stazi u Nurburgringu njegov Ferrari se zapalio, a Lauda je imao opekline trećeg stupnja i nagutao se dima.

Bio je teško ozlijeđen, u bolnicu je stigao i svećenik, ali Lauda, ne samo da se oporavio, već je 40 dana kasnije već bio u bolidu i opet se utrkivao.

Njegov veliki rival u tim je godinama bio Britanac James Hunt, a prema tom njihovom rivalstvu 2013. godine snimili su film “Rush”, u kojem je Daniel Brühl glumio Laudu, a Chris Hemsworth Hunta.

Lauda je prije transplantacije plućnog krila dvaput bio na presađivanju bubrega.

Donosi 24sata.


 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close