Film i TVScena

Preminuo je legendarni “Doktor Živago”

Smrt egipatskoga glumca Omara Sharifa, koji je postao filmska legenda zahvaljujući ulogama u filmu “Lawrence od Arabije” i “Doktor Živago”, oplakuju mnogi njegovi filmski kolege ističući njegove profesionalne, ali i ljudske kvalitete.


Omar Sharif je “umro poslije podne od srčanog udara u Kairu. Bio je u specijaliziranoj bolnici za oboljele od Alzheimera“, izjavio je njegov londonski agent Steve Kenis.
Smrt je potvrdio i ugledni egiptolog Zahi Hawas, koji je Sharifu bio blizak prijatelj. “Psihološko stanje mu se pogoršalo, nije više ni jeo ni pio”, rekao je Hawas o Sharifu i najavio da će pogreb biti u nedjelju.

Bolest je primorala Sharifa da 2012. napusti filmski set nakon što je snimio zadnji svoj film “Rock The Casbah” u režiji Laile Marrakchi čime je završio bogatu karijeru s više od 70 snimljenih naslova.

Filmski put počeo je zahvaljujući egipatskom redatelju Youssefu Chahinu 1954., u filmu “Pakleno nebo”. Međunarodna zvijezda postao je ulogom u “Lawrenceu od Arabije” (1962.), s kojom je osvojio Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu.

Sharif se rodio kao Michel Chalhoub 10. travnja 1932. u Aleksandriji u sirijsko-libanonskoj obitelji trgovaca drvom i odgojen je kao grkokatolik (Melkiti), a na islam se preobratio da bi se mogao oženiti ikonom arapskog filma, egipatskom glumicom Faten Hamama, koja je umrla u siječnju i s kojom je imao sina Tarika.

Par je postao najglamurozniji u egipatskom filmu, a razveo se 1974., kada je glumac već izgradio karijeru u Hollywoodu. No Omar Sharif je uporno govorio da je ona jedina ljubav njegova života i opovrgavao sve ljubavne afere koje su mu pripisivali.

Za glumcem elegantnog brka i promukla glasa žale mnogi iz svijeta filma ističući njegovu eleganciju i stil.

Slavnu talijansku glumicu Claudiu Cardinale “gubitak njezina prvog filmskog partnera teško je pogodio i oživjela je emocije njihova prvog susreta”. Riječ o snimanju filma “Goha” Jacquesa Baratiera iz 1958.
“Bio je velik pripovjedač, odan prijatelj i mudar duh”, napisao je na Twitteru španjolski glumac Antonio Banderas i dodao “bio je jedan od najboljih”.

“Blagoslovljen sam jer sam mogao raditi s takvom legendom”, napisao je redatelj Roland Emmerich.
“Momak iz snova, stvaratelj snova… u svijetu najpoznatiji arapski umjetnik”, napisala je tuniška glumica Hend Sabry.


Tekst: tportal

Foto: Wikimedia Commons.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close