Preminuo je autor popularnog Zagora, Gallieno Ferri

LIKACLUB

Jedan od legendarnih svjetskih crtača stripova, Gallieno Ferri, koji je široj publici najpoznatiji kao autor “Zagora”, preminuo je u 87. godini.


Umjetnost crtanja

Nakon što je stekao diplomu gemetra i počeo raditi u jednoj manjoj tvrtki u Genovi, Ferri je nastavio istraživati umjetnost crtanja što se ubrzo počelo očitovati i kroz reklamne poruke koje je dizajnirao. Taj mu je posao omogućio maksimalni razvoj što je dokazao 1948. godine kada je proglašen jednim od najboljih mladih talenata.

Tijekom 1951. godine već je nastao njegov lik “Maskar”, a godinu dana kasnije i kauboji “Tom Tom” i “Thunder Jack”. Serije stripova nastavljene su “Tajnim agentom”, “Kid Coloradom”, “Kapetanom Walterom”…

Rođenje Zagora

Konačno, 1961. godine, rođen je “Zagor”. Sa suradnicima je ovaj lik razvio toliko da se sviđao i najmlađima, no nije nikada postao previše djetinjast, zbog čega je postao jedan od najznačajnijih stripova ikada. Taj herojski lik, pravedan i fizički moćan ni nakon pola stoljeća nije izgubio na snazi.

“Ferri, počivaj u Darkwoodu. Napustio nas je danas, nakon što je proživio jedan prekrasan život, voljen kao malo koji istinski stvaralac snova”;  stoji u oproštajnoj poruci koju je objavio još jedan legendarni talijanskog crtač stripova, scenarist Zagora, Moreno Burattini.


Izvor: telegram.hr | Foto: bojanke

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u