Scena

Premijera opere ‘Figarov pir’ u zagrebačkom HNK-u

Premijera opere ‘Figarov pir’ Wolfganga Amadeusa Mozarta održat će se u subotu, 6. veljače u zagrebačkom HNK-u u sklopu obilježavanja 260. obljetnice Mozartova rođenja i 230. godišnjice od praizvedbe djela


Time se jedno od najuspješnijih djela spomenutog skladatelja, nakon punih 25 godina, vraća na scenu naše kazališne kuće. Operom će ravnati australska dirigentica Natalie Murray Beale, a režiju potpisuje meksički kazališni redatelj i glumac Mauricio García Lozano.

Prema istoimenoj Beaumarchasovoj komediji i iznimnom libretu Lorenza da Pontea, opera ‘Figarov pir’ praizvedena je u Beču 1. svibnja 1786. te je stekla golemu popularnost, unatoč tome što je prvotno izvedena samo devet puta jer se otvoreno izrugivala višoj klasi. Postala je jedno od najuspješnijih Mozartovih djela te se smatra kamenom temeljcem standardnih opernih repertoara.

Radnja ove opere u četiri čina zapliće se zbivanjima oko grofa Almavive koji je očaran Susannom, sobaricom svoje supruge kojoj želi nametnuti ius primae noctis, odnosno zavesti je u noći njezina vjenčanja. U radnji komplicirana i pomalo neobična zapleta, tijekom kojega žene i muškarci proživljavaju dan ispunjen neodoljivom strašću, odvija se mnogo dramatičnih, ali i komičnih događaja na čijem se kraju podanici pokažu kao veća gospoda nego njihovi gospodari. Cijela priča može biti pročitana kao metafora različitih faza ljubavi: paž Cherubino i Barbarina predstavljaju nezrelu ljubav, Susanna i Figaro tek procvalu ljubav, Grof i Grofica ljubav koju je nagrizlo vrijeme, a Marcellina i Don Bartolo zrelu ljubav.

Pročitajte cijeli članak ovdje 


Tekst: tportal
Foto: story.hr

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close