Zdravlje

Premalo masne hrane uzrokuje depresiju

Već dugo znamo da nam masna hrana povećava kolesterol i time povisuje rizik prerane smrti zbog srčanog ili moždanog udara. To nije baš posve točno i dogma da je mast tako loša jedan je od uzroka rastućeg broja osoba koje pate od depresije.


Nove analize objavljene u Journal of Psychiatry and Neuroscience nalaze da su niske vrijednosti kolesterola potencijalno uzrokovane neadekvatnom količinom masti u prehrani, povezane sa dubokom depresijom i suicidalnim mislima. Nizak kolesterol povećava rizik od samoubojstva kod depresivnih ljudi za 112 posto.

Jedna teorija kaže da je to zato jer je mozak sastavljen od 60 posto masti, a oko 25 posto tjelesnog kolesterola nalazi se u mozgu. Mozak ne može optimalno funkcionirati bez dovoljno masne hrane.

Neke su studije pokazale da vrlo nizak kolesterol utječe na sintetiziranje i prijenos neurotransmitera serotonina. Naravno, nećete sada početi naglo jesti hamburgere, pržene krumpiriće ili puno maslac da bi povećali unos masti u organizam. Umjesto toga, potrebno se usredotočiti na prave masti u razumnim količinama koje imaju korist za mentalno zdravlje. Oko 25 do 35 posto dnevnih kalorija trebalo bi biti od masti.

Pročitajte više na telegram.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: telegram.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close