VijestiTehnologija

Prema rezultatima zadnjeg istraživanja, domaći webovi su i dalje prilično jednostavni

Mjerenje hrvatskog prostora weba počelo je 2002. godine, kada su od 29. ožujka do 7. svibnja zahvaćeni elektronički resursi dostupni protokolima http/https s poslužiteljima u vršnoj internerskoj domeni .hr. Obavljeno je pomoću domaćeg softvera na domaćoj infrastrukturi, što je slučaj i danas.


Tada zahvaćeni uzorak, veći od 300 GB, obuhvatio je 4.667.920 objekata dostupnih webom. Dominirao je HTML (67 posto), dok je na slikovne elemente (uglavnom u formatu .jpg) otpalo daljnjih 23 posto. Svi ostali formati nagurali su se u preostalih deset posto.

Temeljem rezultata prvih šest mjerenja nastao je Hrvatski arhiv weba u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, kaoi projekta Digitalnog arhiva mrežnih izvora Republike Hrvatske DAMIR, u suradnji s nekadašnjom agencijom HIDRA, danas Središnjim uredom za razvoj digitalnog društva.

Oba arhiva su u produkcijskom radu dulje od deset godina. Izgrađeni su korištenjem programske podrške Digitalni arhiv mrežnih publikacija (DAMP), razvijene u Srcu na čijoj se mrežnoj opremi i nalaze.

Više na tportal.hr

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close