NovacIzdvojeno

PRELAZAK NA EURO Koliko će nas koštati McDonald’s, pivo, šoping, stanarina, prijevoz?

Prelazimo na euro. Cijene su se na nekim mjestima počele dvojno iskazivati, a osnovne namirnice već smo preračunali u novu valutu. No, što s onim stvarima koje se “ne vide”? Izračunali smo koliko ćemo plaćati sve one “male stvari”, kao i one malo veće…


Kako bismo mogli platiti sve što si želimo priuštiti, treba nam – novac. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za travanj 2022. iznosila je 7 547 kuna. Mjesečno, dakle, u prosjeku raspolažemo s nekih tisuću eura.

No, nemaju svi toliki mjesečni budžet. Minimalna plaća u Hrvatskoj iznosi 3 750 kuna, što znači da oni na minimalcu imaju na raspolaganju nešto manje od 500 eura.

Ostatak podataka preuzet je s Numbea, platforme u koju korisnici mogu unijeti podatke za cijene u svom gradu, a prosjek se računa automatski, u stvarnom vremenu. Podatke s platforme koriste i BBC, Time, The Week, Forbes, The Economist…

U jeftinijem restoranu u Zagrebu obrok ćete platiti nekih 65 kuna, što je 8.63 eura. Za dvije osobe, a u nešto skupljem restoranu, obrok od tri slijeda iznosi 300 kuna odnosno nešto ispod 40 eura. Oni koji vole nešto bržu hranu, obrok će u McDonald’su platiti oko 45 kuna – ili 5.97 eura.

A kada se nešto pojede – treba nešto i popiti. Pivo domaće proizvodnje od pola litre iznosi oko 18 kuna, što je 2.39 eura, a uvozno dvadesetak – odnosno 2.65 eura. Ako sjednete na kavu, u prosjeku ćete je platiti 13 kuna, a s uvođenjem eura to će iznositi 1.73.

Ako ne pijete kavu ili alkohol, možda ćete popiti neko gazirano piće ili vodu. Cijena gaziranog pića u kafiću je oko 15 kuna, a vode desetak. Coca-cola će, kada pređemo na euro, iznositi 1.99 eura a voda 1.33.

Ako nakon kave ili pića poželite svratiti u trgovinu i uzeti koji komad odjeće, par traperica, Levisica ili drugih u tom cjenovnom rangu platili biste 600 kuna, odnosno osamdesetak eura. A uđete li u lanac trgovina, poput Zare ili H&M-a, haljinu ćete platiti 250 kuna – nekih 33 eura. Za tenisice se mora izdvojiti petstotinjak kuna ili 66.36 eura.

Recimo da ne vozite bicikl i ne pješačite, pa do svih ovih mjesta trebate doći nekom vrstom prijevoza. Tramvajske karte prodaju se po cijenama od 4, 6, i 10 kuna, odnosno prodavat će se za 0.53, 0.8 i 1.33 eura. Mjesečni pokaz u Zagrebu je 360 kuna, što je oko 50 eura. Učenici, studenti i umirovljenici proći će nešto jeftinije i pokaz plaćati malo više od 13 eura.

Ali ne voze se svi javnim prijevozom… Cijene goriva malo su se spustile, pa je cijena Eurosupera 95 12,03 kune (1.6 eura), litra dizela pala je ispod 13 kuna, na 12.89 kuna po litri (1.71 eura). Plavi dizel je na 9.25 kuna po litri (1.23 eura).

Litra osnovnog Eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama trenutno se prodaje po 13.43 (1.78 eura) kuna za litru, a cijena osnovnog benzina Eurosuper 95 je 13.02 kuna po litri (1.73 eura). Cijena plavog dizela prodaje se trenutno za 9.45 kuna (1.25 eura) po litri.

Kada smo to sve pokupovali i poplaćali, valjalo bi i platiti režije. Osnovne, koje uključuju struju, grijanje, vodu, odvoz smeća i pričuvu variraju ovisno o zgradi, veličini stana… Ali iznose oko 1300 kuna, odnosno nešto više od 170 eura. Dodatno, mnogi će si priuštiti i internet, pa će njega platiti u prosjeku 185 kuna, ili 24.55 eura.

Osim režija, ukoliko nemate svoju nekretninu, morate plaćati stanarinu. Jednosoban stan u centru ćete plaćati 500-tinjak eura, a izvan centra 385. Trosoban stan, s druge strane, u centru će vas koštati 900 eura a izvan centra oko 600.

Da zaključimo – troškovi su razni. Svatko bira kako raspolaže novcem i na što troši, no stvari valja staviti u perspektivu i početi odmah preračunavati cijene kako bismo bili spremni na potpunu konverziju. Mjesečni troškovi četveročlane obitelji, prema gore navedenoj platformi, iznose skoro 17 tisuća kuna, što je više od 2 tisuće eura. Jedna osoba mjesečno potroši skoro 5 tisuća kuna, odnosno oko 650 eura. Pa, sretno nam s eurom…


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close