Zdravlje

Prekovremeni rad opasan za zdravlje?

Ako često ostajete dulje na poslu i radite u uredu nakon što su već svi davno otišli, ugrožavate zdravlje srca, barem je tako ustvrdila nova američka studija


Znanstvenici s teksaškog sveučilišta analizirali su zdravstvene kartone 1.900 ljudi, od kojih je 43 posto imalo dijagnozu neke od kardiovaskularnih bolesti poput angine pectoris, suženja koronarnih arterija, visokog tlaka te srčanih i moždanih udara.

Istraživanje je pokazalo da rizik za razvoj srčanih bolesti raste s brojem prekovremenih sati.

Kod osoba koje rade 55 sati tjedno rizik za razvoj bolesti srca bio je za 16 posto veći nego kod onih koji prosječno tjedno rade 45 sati. Još veći rizik ili 35 posto, evidentiran je kod radnika koji u uredima provode više od 60 sati tjedno.

Rezultati se odnose samo na stalno zaposlene radnike koji su kroz istraživanje praćeni u desetogodišnjem razdoblju, navodi se u ožujskom izdanju časopisa Journal of Occupational and Environmental Medicine.

“Studija dokazuje povezanost srčanih bolesti i prekovremenog rada, što je dovoljno da se postave temelji za prevenciju njihova razvoja kroz promjene u radnom rasporedu. Takav bi potez kod milijuna ljudi rezultirao smanjenim rizikom od srčanih oboljenja”, rekla je autorica studije Sadie Conway.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: tportal.hr | Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close