DogađanjaVijesti

“Pregršt istine” tema je 53. Vinkovačkih jeseni

U Maloj gradskoj vijećnici u Vinkovcima održana je medijska konferencija povodom nadolazećeg 53. izdanja Vinkovačkih jeseni.


Najpoznatija slavonska smotra koja preko pola stoljeća njeguje izvorni narodni izričaj i stvaralaštvo započinje 7. i traje sve do 16. rujna te će u ovom razdoblju ugostiti brojna kulturno umjetnička društva i udruge, ali i mnoga poznata imena s domaće estradne scene. Glavni organizator Vinkovačkih jeseni je Grad Vinkovci, a manifestacija je ostvarena u suradnji sa ZAKUD-om i medijskom kućom Novosti.

 Kroz sve smo ovo vrijeme izuzetno puno radili na Vinkovačkim jesenima i po prvi puta doista krenuli odmah drugi dan po završetku onih prethodnih. To je jednostavno posao koji zahtjeva godinu dana intenzivnog rada jer skupiti sve glazbenike i kulturno umjetnička društva te obuhvatiti program na dva tjedna je stvarno veliki posao. Zahvaljujem svim suradnicima ispred tvrtke Novosti i ZAKUD-a koji je nositelj tradicijskog dijela i kroz sve ove godine organizira Vinkovačke jeseni na ponos svih Vinkovčana. Ove godine imamo veliki broj koncerata u uvodnom dijelu, tu su i Folklorne večeri, ali i onaj zadnji vikend obilježen manifestacijama na koje smo naviknuli – od otvorenja Šokačkih divana do Mimoda koji je centralni dio Vinkovačkih jeseni. Vjerujem da će Vinkovčani biti zadovoljni ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima, ali i svi oni gosti i turisti koji u tom vremenu prođu kroz naš grad, izjavio je gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

“Pregršt istine” tema je 53. Vinkovačkih jeseni, a na otvorenju posjetitelji će posvjedočiti sedam istina koje tematiziraju probleme i životne situacije Šokaca i Šokica s kraja 19. stoljeća. Nadahnuto djelima Mare Šverl Gamiršek, ova glazbeno-scenska priredba za koju scenarij potpisuje Ana Cvenić, predstavit će široku lepezu tema – od narodnih vjerovanja, odnosa u obitelji i prema strancima.

Svečano otvorenje predviđeno je za petak 14. rujna, a manifestacija se nastavlja Državnom smotrom hrvatskoga izvornog folklora, 15. i 16. rujna te zatvara Svečanim mimohodom i najvećim šokačkim kolom u nedjelju 16. rujna. Zaljubljenici u slavonsku tradicijsku kulturu i folklor, bio on izvoran ili koreografiran, mogu u njemu uživati od 7. do 12. rujna tijekom Županijske smotre folklora, a za najmlađe se, 8. i 9. rujna, održavaju Dječje Vinkovačke jeseni.

Pripremili smo program kao i svake godine. Na Folklornim večerima nastupit će 51 društvo, najspremnijih iz cijele županije. Još uvijek držimo razinu kvalitete koja je vrijednost Vinkovačkih jeseni. KUD-ovi će se predstaviti sa svojim programima, a odabrat će se jedan koji će cijele godine predstavljati županiju, grad i Vinkovačke jeseni. Vinkovačke jeseni oduvijek su bile reprezent hrvatskoga izvornog folklore. Imamo i Dječje Vinkovačke jeseni s oko 60 dječjih skupina, preko 30 naših i 25 gostujućih. Ovim opetovano dokazujemo da Vinkovačke jeseni imaju budućnost i da mi kao organizatori vodimo računa o njihovom razvoju, izjavio je tajnik ZAKUD-a, Stjepan Đurković.

53. Vinkovačke jeseni donose bogat glazbeni i zabavni program. Manifestaciju ove godine otvara koncert Guiliana, a među ostalim zvučnim imenima, pojavljuju se TBF, Klapa Cambi s Ivanom Šebaljom & The Bechars, Zlatko Pejaković, Jole, Ivan Zak, Zvonko Bogdan, Slavonske lole, Pravila Igre, Marija Pavković Snaša te Tamburaši za dušukoji će i zatvoriti 53. Vinkovačke jeseni. Uz to, organizatori najavljuju svakodnevne nastupe tamburaških sastava na Slavonskom sokaku. Među ostalim događanjima na trgu Vinkovačkih jeseni, potrebno je istaknuti 10. Međunarodni hip hop festival pod nazivom “Hip-Hop na Orionu”, 8. rujna i tradicionalnu modnu reviju koju za građane 10. rujna priprema Udruženje manekena Loreena. Zbog velikog interesa, ove će godine dio ponude biti izložen u kućicama na prostoru Pješačke zone, a drugu godinu za redom, u Vinkovcima će svoja vrata gostima otvoriti i Vinski grad, od 12. do 16. rujna.

Vinkovačke jeseni – 10 dana, 24 sata zabave, 20 koncerata i gotovo 7.5 tisuća sudionika. Očekujemo 120.000 posjetitelja što zapravo najviše govori o našoj manifestaciji. Nadam se da će svatko na manifestaciji pronaći nešto za sebe u sadržajima koje smo pripremili. Bogat je i OFF program na kojem proteklih godina nešto više radimo. Ove ćemo godine dodatne napore uložiti u uređenje gradskog parka. Vinski grad je zbog berbe za razliku od prošle godine ograničen na 5 dana, ali vjerujem da će svi uživati u programu koji se odvija na tri različite lokacije. Razmišljamo i o drukčijem uređenju Slavonskog sokaka tako da vjerujem da će posjetitelji pronaći nove sadržaje jer se svake godine trudimo unijeti nešto novo”, izjavila je direktorica medijske kuće Novosti, Mirjam Jukić.

Na medijskoj konferenciji premijerno je prikazan i novi promotivni video spot Vinkovačkih jeseni.

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close