Zdravlje

Pregled koji spašava život

U Hrvatskoj svakog dana jedna žena oboli od raka vrata maternice, a svakog trećeg dana jedna žena umre zbog uznapredovale bolesti, kaže dr. Jadranka Belan Žuklić, spec. ginekologije i porodništva iz Poliklinike Eljuga.


Ova se bolest otkrivala u uznapredovalom i neizlječivom stadiju sve dok nije prihvaćena citodijagnostika (Papa test), koja je omogućila smanjenje pobola i smrtnosti žena”, ističe dr. Belan Žuklić i dodaje da od više od milijun žena u Hrvatskoj koje spadaju u najrizičniju skupinu za obolijevanje od raka vrata maternice (od 25 do 64 godine), samo njih 418.000 godišnje napravi Papa test.

Objašnjava da je Papa test dio rutinskoga ginekološkog pregleda, pri čemu se bezbolno, brzo i jednostavno učine obrisci rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice te razmazuju i fiksiraju na stakalcu. Stanice se analiziraju pod mikroskopom i dobivamo citološku dijagnozu upale, premaligne lezije ili raka vrata maternice.

“Cilj je primjene Papa testa među ženama koje nemaju nikakve simptome, niti okom vidljive promjene, otkriti premaligne lezije i pravodobno ih liječiti kako bismo spriječili nastanak raka vrata maternice. Drugi cilj je otkriti rak vrata maternice u najranijoj fazi, kad je visoka stopa izlječenja. Osim toga, Papa test može otkriti upale i neke spolno prenosive bolesti čije je liječenje sastavni dio sprečavanja raka vrata maternice”, kaže dr. Belan Žuklić i objašnjava da je jedan od glavnih uzročnika nastanka raka vrata maternice dugotrajna neliječena upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV), koji se prenosi spolnim putem.

Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 uzrokuje rak vrata maternice. U našoj sredini najčešći i najopasniji su tipovi 16 i 18 i nazivamo ih virusima visokog rizika jer dugotrajnom prisutnošću u stanicama vrata maternice mogu promijeniti njihov izgled i umnožavanje te ih preobraziti u zloćudne”, kaže dr. Belan Žuklić.

Upozorava da su najvažniji rizični čimbenici za nastanak raka vrata maternice spolno prenosive infekcije HPV-om, rani početak spolnog života (prije 18. godine), mijenjanje spolnih partnera i pušenje, a koraci primarne prevencije obuhvaćaju mjere zaštite od svih rizičnih čimbenika, na prvome mjestu od glavnog uzročnika u nastanku raka vrata maternice, HPV-a koji se prenosi spolnim putem.

Više na 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close