VijestiLifestyle

Pregled ovoljetnih ekstrema: Otočac imao najhladnije jutro

Nije nam ostalo još mnogo sunčanog i toplog vremena.


Pred nama je još otprilike dan i pol sunca i vrućine, tako da je promjena iz ljeta u jesen ove godine gotovo koincidirala sa završetkom klimatološkog ljeta. Naime, klimatolozi za ljeto uzimaju razdoblje od 1. lipnja do 31. kolovoza.

Najtopliji dan zabilježen je u Kninu, 12. kolovoza kada je bio 41 Celzijev stupanj. Najhladnije jutro imao je Otočac, 11. srpnja, sa 6,2 dva stupnja. Najviše sunca bilo je u Malom Lošinju početkom srpnja, dok je najviše kiše palo u Krku, krajem istog mjeseca.

Titulu najjačeg udara vjetra dijele Makarska, Vis i Šolta gdje je puhalo brzinom od 144 kilometara na sat. Sve u svemu imali smo jedno iznadprosječno toplo ljeto u kojem je bilo ekstrema, ali nije srušeno mnogo rekorda!

Što donosi rujan?

A prvi dan rujna počinje sunčano i toplo. U Gorskom kotaru i Lici uz kratkotrajnu jutarnju maglu. Vjetar će biti vrlo slab i puhat će uglavnom u Slavoniji te na jugu Dalmacije. Najniža temperatura od 14 do 18, a na obali od 23 do 25.

Drugi dio dana u središnjoj Hrvatskoj oblačniji nego prvi. Još uvijek će biti sunca, ali
lokalno su mogući i kraći pljuskovi, osobito oko Karlovca, Siska i Kutine. Ostaje vruće i sparno, oko 32 Celzijeva stupnja.

U Slavoniji većinom sunčano. Nešto više oblaka na zapadu, a više sunca u Baranji i Srijemu.

Mogućnost za pljusak je vrlo mala. Temperatura će ovdje biti između 32 i 34 uz slab jugoistočnjak.

U Dalmaciji malo oblačnije nego u subotu. U njezinoj unutrašnjosti ponovno će biti kraćih, lokalnih pljuskova.

Puhat će slab vjetar, s mora, koji neće znatno osvježavati. Temperatura na obali oko 32, u zaleđu do 34.

Na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici djelomice sunčano, uz nešto više oblaka nego danas.U unutrašnjosti Istre, te još vjerojatnije u gorju, bit će kraćih, lokalnih pljuskova. Temperatura na obali oko 32, uz slab vjetar, južnih smjerova. U gorju od 26 do 30.

Novi tjedan na kopnu počinje sunčano, vruće i sparno, no već u ponedjeljak poslijepodne na zapad stižu pljuskovi. Tijekom noći će temperatura biti u padu, pa će utorak biti osjetno hladniji, uz još kiše.

U srijedu i četvrtak smirivanje, iako je moguć još poneki pljusak. Temperatura ujutro oko 15, danju od 20 do 24.

Na Jadran pljuskovi stižu tek u ponedjeljak navečer. S njima će zapuhati i jaka do olujna bura koje će biti još i u utorak. Tad je lokalno moguća i obilna kiša uz jača nevremena. U srijedu i četvrtak sunčanije, i bura će slabjeti.

U svakom slučaju, možemo reći da pogoršanje koje stiže u drugom dijelu ponedjeljka donosi nagao završetak ljeta i osjetno niže temperature, no nema straha, bit će u rujnu još i one ugodne jeseni…


 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close