KolumneModerna tradicija

Pregača – najslikovitiji dio nošnje

Koliko je vas koji, kao i ja, dok kuhaju, peru suđe ili prave kolače nose pregaču koja im zapravo služi kako bi o nju mogli brisati ruke? Puno, zar ne! Upravo neki dan, brišući ruke u pregaču, na tren sam se zamislila – je li pregača spala samo na to?

Pregača je u prošlim vremenima bila sastavni dio svake nošnje i skoro pa da i ne postoji kraj u kojemu se pregača nije koristila. Pregača je najslikovitiji dio nošnje te je u svoje vrijeme bila jako cijenjena. Pregaču su u Lici izrađivale žene na tkalačkom stanu tehnikom kličanja. One su uz torbu bile svojevrstan simbol svake žene. Motivi i boje su na svakoj pregači u principu bile iste, no svaka je žena dodala ono nešto svoje kako bi se ipak malo razlikovala od drugih. To nešto nije moralo biti veliko, već i najmanja sitnica, samo da žena u to da dio sebe. Pregače su se izrađivale dugo, ponekad je za jednu pregaču trebala i čitava zima, a tradicija kličanja prenosila se s koljena na koljeno. Žene su s ponosom izrađivale i nosile pregače jer one su tada bile i prestižni i statusni simbol. Pregača je često bila i dio miraza. Nosile su se svakodnevno, a one imućnije i vještije žene imale su ih nekoliko, jednu za svaki dan i jednu za posebne prilike. Pojavom industrije pojavile su se pregače jednostavnijeg oblika i načina izrade. Više nisu bile tkane, nego od tamnom materijala( „glota“ sa sitnim uzorcima), a šivale su se na mašinu. Imale su polukružni oblik i često džep s obje strane (s lica i s naličja), tako da se nikad nije znalo koja je prava strana pregače. Takve su pregače žene uvijek nosile u svim prilikama. Ako se vratimo u prošlost, pregača za ženu nije bila samo zaštita za haljinu nego je čuvala i njeno tijelo.
Danas pregača samo simbolizira kuharstvo pa se često poklanja kuharicama u bijelim vezenim bojama i s modernim natpisima. No, bilo kako bilo, naziv pregača uvijek će ostati, samo što se njena primjena i način izrade skroz promijenio.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Dragica Rogić

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close