VijestiKultura

Predstavom “Ognjište” glumci iz Sinja oduševili gospiću publiku

Iako je termin predstave, nedjeljno večer, pomalo neuobičajeno za gospićku kazališnu publiku, činjenica da u Gospić dolazi izvedba djela Ličanina Mile Budaka “Ognjište” u Pučko otvoreno učilište privukla je brojne.


Ovo vjerojatno najpoznatije djelo Mile Budaka rođenog u Svetom Roku, na kazališnim daskama izveli su učenici i profesori Franjevačke klasične gimnazije u Sinju. Odlično su Sinjani prilagodili Budakov roman i jako ga dobro izveli pred publikom.

O Mili Budaku kao političaru sve je poznato, poznata je i njegova sudbina, kao i činjenica da su brojni pokušaji njegove rehabilitacije u najmanju ruku osuđeni na polemike i kontroverze. No Mile Budak kao romanopisac sjajno prikazuje Liku i Ličane, zatvorenu, duševno jaku patrijarhalnu zajednicu. A Ognjište s druge strane pokazuje ili promeće u prvi plan ognjište i onoga tko je uglavnom bio oko ognjišta kao centralnog mjesta u kući,a to je žena, majka. I to su Sinjani jako dobro pogodili, a ono što svakako treba pohvaliti jest i jako dobro “skidanje” ličkoga, svetoročkog govora.

Na predstavu je došla brojna publika, među njima i gradonačelnik Karlo Starčević sa suprugom Mandom u društvu oba Gospićko-senjska biskupa, aktivnog Zdenka Križića i biskupa u miru Mile Bogovića.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Lika express

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close