Lifestyle

Predstavljen prvi nacionalni katalog: Ruralni turizam Hrvatske

„Daljnjim usmjeravanjem snaga na ulaganja u razvitak ruralnog turizma, na unapređenje obnove objekata i područja značajnih povijesnih, kulturnih i tradicijskih vrijednosti te na poticanje plasmana kvalitetnih autohtonih i tradicijskih proizvoda hrvatskog sela putem turizma, možemo stvoriti veće mogućnosti zapošljavanja stanovništva koje živi i stvara na ruralnom prostoru“, poručio je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher u Hrvatskoj gospodarskoj komori, na predstavljanju prvog nacionalnoga kataloga – Ruralni turizam Hrvatske – koji je prvi put na jednome mjestu objedinio ponudu cjelovitoga ruralnog turizma.

Ostvarenjem ovog projekta, u suradnji s Ministarstvom turizma RH, Hrvatska gospodarska komora ostaje jedan od nositelja nacionalne promocije ekoloških i tradicijskih proizvoda, sela, poljoprivrede, hrane, turizma te hrvatske kulture i baštine, koje već niz godina uspješno promiče putem projekata „Hrvatska kvaliteta“, „Izvorno hrvatsko“ i „Kupujmo Hrvatsko“. „Turizam na kontinentu nije nepoznanica, nego tradicija koja traje već stotinu godina“, kazala je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić, istaknuvši kako je cilj ovoga projekta umrežavanje poslovnih subjekata ruralnog turizma te daljnje profiliranje i promocija proizvoda i usluga ruralnog turizma Hrvatske. Prvi put na jednome mjestu objedinjena je ponuda ruralnog turizma Hrvatske, koja obuhvaća objekte sa smještajnim kapacitetima, izletišta, kušaonice, vinotočja, etnografske zbirke i sve ostale ugostiteljske usluge i usluge u turizmu koje se pružaju u ruralnim prostorima Hrvatske.

IMG_6441

Ministar turizma Darko Lorencin naglasio je, pak, kako su glavni strateški ciljevi hrvatskoga turizma u ruralnom području, prije svega, ravnomjeran regionalni razvoj, samozapošljavanje i motiviranje mladih na ostanak na selu. „Ruralni turizam značajan je čimbenik u aktivaciji i održivom razvoju ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu, tradicijsku i ekološku proizvodnju te pomaže razvoju ruralnih krajeva na osnovi održivog razvoja. Budući da je u proteklom desetljeću nastala potpuno nova situacija na međunarodnom tržištu potražnje, nužnost je stvarati kompleksnije pakete motiva za putovanja. Tu svakako spadaju, uz intenzivne užitke i razne aktivnosti u prirodi, naglašena potreba za doživljajima, čulnost, emocije, rekreacija te zdravlje. Razvijaju se novi oblici turizma: ekoturizam, kulturni, tematski, avanturistički te kružna putovanja i nautički turizam. U svim tim područjima Hrvatska ima puno neiskorištenih potencijala te putem poticanja izrade razvojnih programa potiče i njihovu realizaciju državnim bespovratnim potporama“, naglasio je ministar.

Ministarstvo turizma prošle je godine iz Programa Konkurentnost turističkoga gospodarstva za projekte na kontinentu izdvojilo ukupno 4,9 milijuna kuna za 94 projekta, a iz programa Fond za razvoj turizma za projekte na kontinentu ukupno je u tri godine izdvojeno 11,37 milijuna kuna za 35 projekata. Hrvatska turistička zajednica od prošle jeseni provodi program Hrvatska 365, čiji je cilj smanjiti sezonalnost upravo razvojem dodatnih turističkih proizvoda, koji se mogu razvijati kako u priobalnoj Hrvatskoj, tako i na kontinentu. Ove godine u programu sudjeluje 39 destinacija, od čega se 14 nalazi na kontinentu. Iz programa HTZ-a dodjeljuju se sredstva za poduzetničke i javne projekte na turistički nerazvijenim područjima u vrijednosti od 4,080 milijuna kuna te potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima u vrijednosti od 3,515 milijuna kuna.

„Ruralni se turizam najbolje shvaća putem aktivnosti koje počivaju na vrednovanju ruralne baštine, a tome je konceptualno blizak ovaj nacionalni katalog“, kazao je docent na Geografskom odsjeku PMF-a dr. sc. Aleksandar Lukić, dodavši kako postojeće stanje nije zadovoljavajuće. Naime, suočena s nerazvijenom domaćom potražnjom i nepoticajnim okruženjem, hrvatska se ponuda ruralnog turizma razvija izuzetno sporo. Glavni su strateški ciljevi hrvatskoga turizma u ruralnom području ravnomjerni regionalni razvoj, samozapošljavanje i motiviranje mladih na ostanak na selu. Pritom, ruralni je turizam značajan čimbenik u aktivaciji i održivom razvoju ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu, tradicijsku i ekološku proizvodnju te pomaže razvoju ruralnih krajeva na osnovi održivoga razvoja.  Lukić je rekao i da se ruralni turizam ne koristi sustavno kao instrument revitalizacije perifernih i slabije razvijenih ruralnih područja Hrvatske, a mjere razvoja ruralnog turizma trebaju uvažavati teritorijalni pristup, multisektorski, integralni pristup te koordinirani, suradnički pristup. „Potreban je dugoročni pogled, a ne kratkoročna korist“, zaključio je Lukić.

IMG_6566

Načelnica u Ministarstvu turizma Vesna Rajković, jedna od urednica kataloga, kazala je kako su najviše uspjeha postizali tamo gdje postoji destinacija. „Očekujemo da će iz programa Ruralni razvoj biti koristi i za razvoj ovog vida turizma“, rekla je te najavila akcijski plan ruralnog turizma, koji je u izradi.

Koordinatorica projekta Lidija Mišćin iz Sektora za turizam HGK predstavila je katalog „Ruralni turizam Hrvatske“ te istaknula kako se njime želi osvijestiti raznolikost prostora, potaknuti, osobito domaćega gosta, na dolazak te povezati plavu i zelenu Hrvatsku. U katalogu je 317 objekata seoskog turizma u 10 turističkih regija, izletišta, kušaonice i vinotočja te znamenitosti koje treba posjetiti na ruralnom području Hrvatske.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close