Scena

Predstavljena knjiga ponosne ličke kulture: UMJETNOST LIKE

U Zagrebu je svečano predstavljena lička likovna umjetnost


Jučer je Muzej Mimara na Rooseveltovom trgu u Zagrebu bio centralno mjesto Ličana u Hrvatskoj. Naime, održavao se povijesni događaj za sve Ličanke i Ličane u Hrvatskoj i svijetu. Prvi put u povijesti cjelokupna likovna umjetnost Like prikazana je u jednoj knjizi, autorice Vesne Bunčić, prof. povijesti umjetnosti i ravnateljice Muzeja Like u Gospiću, i Stanka Špoljarića, prof. povijesti umjetnosti.

U izuzetno svečanom raspoloženju, dugo neviđenom za kulture naših krajeva, Lika se imala čime ponositi. Knjigu “Umjetnost Like” predstavili su autori knjige te Željko Radošević, dipl.ing. i dopredsjednik Udruge Ličana Vila Velebita i Biserka Rautar Plančić, ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu.

Zanimalo nas je tko je pokrenuo ovu ideju i koliko je trajala sama realizacija objave Umjetnosti Like.

Na ideju je došao gosp. Željko Radošević, dopredsjednik Udruge Ličana, zajedno s gosp. Perom Markovićem i Stankom Špoljarićem.  Od mene se očekivalo da prihvatim ovaj projekt jer sam “u bazi” (op.a. u Gospiću) i ja sam to od srca prihvatila. Ovo je prvi put u povijesti Like da imamo prikaz likovnog stvaralaštva od 1880. sve do današnjih dana. izjavila nam je Vesna Bunčić, koautorica knjige.

Na ovaj važan lički događaj iz Like je doputovao i načelnik Lovinca Hrvoje Račić.

Ponosan sam što sam u Mimari jer je predstavljeno jedno vrhunsko djelo. Odrađen je veliki posao i čestitam autorima i mislim da bi bilo vrijeme da se u Lici netko napokon ozbiljno počne baviti umjetnošću. Imamo se čime ponositi. Treba promovirati Liku kako bi i mladi u budućnosti išli tim koracima. Došao sam podržati ovu inicijativu Udruge Ličana Vila Velebita, i sve čestitke na promociji knjige “Umjetnost Like” izjavio nam je načelnik Općine Lovinac Hrvoje Račić.

Zanimanje koje je javnost pokazala za ovu knjigu punom dvoranom Muzeja Mimare u Zagrebu, opravdana je dugotrajnim i mukotrpnim radom na prikupljanju materijala za knjigu.

Oko godinu dana trajao je ovaj projekt, a u knjizi su sadržani umjetnici ličkog podrijetla i oni koji su djelovali u Lici. Imamo i primjer autora koji nije Ličanin ali je radio minijature od kamena, upravo od ličkog crvenog kamena – ličkog boksita.

Promocija “Umjetnosti Like” u Gospiću će se održati 20. srpnja 2015. u Pučkom otvorenom učilištu dr. Ante Starčević s početkom u 19,30 sati. Autorica knjige pozvala je sve građanke i građane na velik odaziv za ovako važno umjetničko djelo koje ide na ponos Ličanima.

photo 2 photo 3 (1) photo 4 (1) photo 4 photo 5

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close