Predstavljanje knjige “Starim cestama preko Velebita”

Tena Brnad

Zanimljiva knjiga “Starim cestama preko Velebita” bit će predstavljena  danas u Gospiću, u Samostalnoj narodnoj knjižnici.


Autori knjige su Lara Černicki i Stašo Forenbaher, a osim njih na predstavljanju će biti i jedan od recenzenata, muzejska savjetnica Tatjana Kolak. Knjiga izlazi u izdavačkoj kući “Librikon” i svojevrsni je nastavak knjige “Starim cestama do mora“. Kako ističu u Librikonu radi se o popularno napisanom tekstu o povijesnim cestama oko i preko Velebita. Ovaj putni vodič čitatelju otkriva znanu ali i onu skrivenu kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu velebitskih i podvelebitskih krajeva.

Radi se o sedam planinskih prometnica koje vode preko glavnih velebitskih prijevoja – Vratnika, Oltara, Alana, Baških Oštarija, Malog Halana i Prezida te uz gornji tok rijeke Zrmanje. Građene su u vremenu od sredine 18. stoljeća do kraja habsburške vladavine, dakle u periodu od čak stoljeća i pol. Ponajprije su namijenjene planskom iskorištavanju velebitskih šuma, ali su omogućile promet i zaprežnim kolima te time olakšale putovanje, prenošenje pošte i transport robe između Like i podgorskih luka.

Osim poprečnih, sagrađene su i tri važne prometnice koje uzdužno prate Velebit: Dalmatinska cesta kroz Liku, obalna cesta od Senja do Karlobaga i cesta koja vodi hrptom planine od Krasna do Štirovače. Sve te ceste u međuvremenu, do današnjih dana doživljavale su rekonstrukcije,a one napuštene prava su povijesna vrijednost.

Pročitajte više na lika-express.hr


Foto: lika-express.hr

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u