KolumneKnjiževni petak

Predstavljamo: Ig(o)rom do značenja

Naši vjerni čitatelji dobro znaju kako je jedna od misija portala Likaclub.eu predstavljanje mladih talenata iz svih sfera života, stoga vam danas predstavljam jednog novog ličkog autora, gospodina Igora Oreškovića.

Profesor informatike i engleskog jezika u srednjoj školi Otočac i strastveni ljubitelj šaha uspustio se spisateljske vode, a ideje koje ga najviše okupiraju su međuljudski odnosi, darvinizam, odnos između znanosti i religije i još ponešto.

“Neko vrijeme sam se bombadirao nečim što smatram kvalitetnim informacijama. Počeo sam nakratko pratiti meni zanimljive aktualne teme na globalnoj razini, većinom youtube i podkasti i tako naletio na kanadskog sveučilišnog profesora Jordana Petersona a u isto vrijeme i na megapopularnog MMA komentatora Joea Rogana koji je čovjek od 100 zanata, a između ostalog radi i vrlo kvalitetne, opuštene video intervjue od par sati sa zanimljivim ljudima.

U nekom Petersonovom predavanju čuo sam kako ljudi u svakodnevici često zapostave moć verbaliziranja vlastitih misli.

Ukratko, kaže on, iz puno je razloga dobro ponekad napisati ono što nam je u glavi jer nekad nismo dovoljno vješti razumjeti sami sebe.

I tako sam napisao par kratkih pričica i nakon nekog vremena nisam mogao stati, mislim da ih sad imam već barem 25, a prvih 15 je u knjizi.

Vizualnu realizaciju knjižice napravile su dvije krasne djevojke iz Zagreba Alenka Dmitrović (priprema za tisak) i Petra Brnardić (ilustracije).

Svo troje smo se dopisivali nekih 6 mjeseci, ponekad intenzivno, ponekad u intervalima od nekoliko dana, kako bi svaka priča imala svoju ilustraciju. Išli smo temeljito jednu po jednu priču po inspiraciji ilustratorice i nismo nastavljali dok svo troje nismo bili zadovoljni rezultatom kako bi se sve skupa što bolje ukomponiralo.

Ako mi slobodno vrijeme dozvoli, priče će evoluirati, nisam zadovoljan samo s kratkim pričama, želim na višu razinu i konceptualno i kompozicijski, ali nisam siguran koji stil odabrati.” Rekao nam je autor.

“Igorove kratke priče recepcijski su vrlo protočne i nezahtjevne za prosječnoga današnjeg recipijenta iliti čitatelja, pa za većinu njegovih tekstova vrijedi izlizana, ali u ovom slučaju točna fraza „čita se u dahu“. Također vrijedi i, što je još važnije, jedna druga poznata kolokvijalna fraza, a ta je da „ne vrijeđa inteligenciju“. Itekako zaigrava čitatelja, zapanjuje ga, nasmijava, zbunjuje i tjera na propitivanje vlastitih ‘utočišta’.” Riječi su lektorice knjige Ig(o)rom do značenja.

Za one koji ne znaju, Igor je i stalni kolumnist našeg portala a njegovu kolumnu Ples s vragom čitajte svakog ponedjeljka.


 

Komentari

Komentara


Foto: Đurđica Banić

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close