Politika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao u hvarskoj procesiji „Za križen“

Predsjednik Vlade Andrej Plenković večeras je u društvu obitelji, prijatelja i mještana Hvara te župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana sudjelovao na Hvaru u procesiji „Za križen“.


“Na Veliki četvrtak”, rekao je predsjednik Vlade, “ovdje smo u Svirču, gdje je tradicija iz koje potječe moj otac. Procesija „Za križen“ petstoljetna je tradicija posebnoga hvarskog običaja privrženosti vjeri, tradicija koja je svoje mjesto našla i u nematerijalnoj baštini Unesca 2009. godine.”

„Lijepo je biti ovdje s dijelom obitelji, prijateljima, mještanima i malo se posvetiti i promišljanjima uoči Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Procesija „Za križen“ jedinstveni je obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća. U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak procesija povezuje 6 mjesta otoka: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku. Istovremeno iz šest župskih crkava (u 22 sata) započnu ophodi na čelu sa križonošom koji nosi križ (težak do 18 kilograma) u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet. Slijedi ga izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika. Zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu.

Procesija je iznimna je po svom i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan. Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Press Vlada Republike Hrvatske | Foto: stari-grad.eu

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close