Politika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s predsjednicom Republike Malte Preca

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas s predsjednicom Republike Malte Marie–Louise Coleiro Preca, koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Uz predsjednika Vlade bili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.


Na sastanku je istaknuto zadovoljstvo političkim odnosima između dvije zemlje, kao i suradnjom u okviru Europske unije.

Zaključeno je kako treba unaprijediti gospodarsku suradnju, posebno u području brodogradnje, strojogradnje, telekomunikacija, civilnog zrakoplovstva i turizma. U tom je smislu pozdravljena organizacija Hrvatsko-malteškog gospodarskog foruma, koji se održava danas u Zagrebu.

Predsjednica Malte Marie-Louise Coleiro Preca izvijestila je predsjednika Vlade o ukidanju svih ograničenja na tržištu rada za hrvatske državljane.

Razmijenjena su mišljenja i o mogućem zajedničkom izlasku na tržišta trećih zemalja, s obzirom da Malta ima tradicionalno dobre gospodarske odnose sa zemljama sjeverne Afrike te Bliskog i Srednjeg istoka, a Hrvatska može Malti ponuditi korištenje hrvatskih luka Rijeke i Ploča za pristup tržištima zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Bilo je riječi i o izazovima pred kojima se nalazi Europska unija, posebno o pregovorima o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz EU te o migrantsko-izbjegličkoj krizi. Razgovarali su i o daljnjem proširenju EU, a predsjednik Vlade predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2020.

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Press Vlada Republike Hrvatske

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close