Politika

Predsjednik Vlade: Agrokor funkcionira normalno, provodimo konzultacije za imenovanje nove izvanredne uprave

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u srijedu kako proces izvanredne uprave i nagodbe u koncernu Agrokor ide dalje, a Vlada provodi konzultacije kako bi predložila trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave. Dodao je da do tada Ante Ramljak nastavlja svoj posao izvanrednog povjerenika.


Govoreći na konferenciji za medije o trenutnoj situaciji vezanoj uz izvanrednu upravu u Agrokoru, predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je prije nekoliko tjedana u javnost izašla informacija o angažmanu određenih podizvođača, zbog koje je zatražio dodatne informacije od izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

Već je u ranijim komentarima rekao kako smatra da način na koji je, od strane savjetnika za restrukturiranje, angažirana tvrtka u kojoj je radio izvanredni povjerenik s etičkog stajališta predstavlja određeni problem.

Činjenica da se to dogodilo upravo na taj način po meni je neugodna i s te strane, nakon što smo pogledali izvješće koje je podnio izvanredni povjerenik, i u komunikaciji koju sam imao s njim, njegov jučerašnji potez nije me nimalo iznenadio“, napomenuo je Plenković, govoreći o ostavci koju je jučer podnio Ante Ramljak.

Svim zaposlenicima, vjerovnicima i dobavljačima Agrokora poručio je da proces izvanredne uprave i proces nagodbe ide dalje i da Agrokor, zajedno sa svim kompanijama u njegovom sastavu, funkcionira normalno.

Vlada Republike Hrvatske u ovim okolnostima trenutno provodi konzultacije kako bi predložila trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave, a u međuvremenu gospodin Ramljak će nastaviti obavljati svoj posao, kao što je to bilo i do sada“, pojasnio je predsjednik Vlade, naglasivši kako nema prekida funkcioniranja niti izvanredne uprave niti kompanije pa tako niti bilo kakve opasnosti za destabiliziranje cijeloga procesa.
To je ono što je ključno i što je najbitnije, jedna poruka sigurnosti i ohrabrenja svim dionicima ovoga procesa da s njime nastavljamo dalje“, istaknuo je Plenković.

Napomenuo je kako je ova važna politička, gospodarska i financijska priča, koja rezimira hrvatsku tranziciju u zadnjih skoro tri desetljeća, nedvojbeno najvažniji događaj koji je obilježio prvu trećinu mandata njegove Vlade.

Podsjetivši na situaciju u Agrokoru u travnju 2017., naglasio je da je u ovih deset mjeseci ostvaren temeljni cilj donošenja Zakona o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, a to je dobrobit zaposlenika, hrvatskoga gospodarstva i stabilnost financijskog sustava.

U onom prvom kratkom roku, kada je gospodin Ramljak dobio naše povjerenje i preuzeo odgovornost, postignut je ključni cilj ostvarivanja novog financiranja i dobivanja kredita koji je omogućio Agrokoru da do 15. travnja prošle godine osigura svojim zaposlenicima plaće, da dobavljači nastave isporučivati robu i da se u jednom izrazito kratkom roku cijela situacija stabilizira“, naglasio je Plenković.

Pritom je upozorio da se danas pomalo ispušta iz vida činjenica da je tada napravljen veliki napor kojim je izbjegnut gospodarski i financijski tsunami na hrvatsko gospodarstvo.

„Napredak koji je ostvaren do sada izrazito je dobar jer je omogućio da kompanija, bez angažiranja novih sredstava države, funkcionira na način kako smo to vidjeli u proteklih deset mjeseci. I s te strane želim zahvaliti gospodinu Ramljaku i svim drugim stručnjacima koji su angažirani u ovom procesu svakodnevno“, poručio je Plenković.

Zbog stabilnosti hrvatskoga gospodarstva, dodao je, Vlada želi da se u predstojećem razdoblju, sukladno Zakonu o procesu izvanredne uprave, učine svi bitni napori kako bi se proces nagodbe završio.

„Zbog toga je donesen Zakon, zbog toga je čitav ovaj angažman uzeo izrazito puno i političke i radne energije članova Vlade“, rekao je.
Na kraju je naglasio kako nema nikakvoga posebno dramatičnog trenutka.

„Upravo obrnuto – sve odluke koje ćemo donositi bit će dobro promišljene i savjesne i vodit će računa o tome da nova izvanredna uprava bude kompetentna i nastavi proces u koji smo uložili ogroman politički kapital. To govorim kao čovjek i političar koji u svojih skoro 48 godina života nema niti trunke sjene, niti trunke sumnje, niti trunke mrlje u etičnost i poštenje načina na koji radim i na koji sam javno angažiran“, rekao je predsjednik Vlade Plenković, ističući kako je upravo zbog toga ovu situaciju doživio kao pogrešku koja je bacila određenu sjenu, izazvala veliki interes javnosti, ali i brojne komentare aktera koji su bili i protiv Zakona i koji žele pridonijeti političkoj i ekonomskoj destabilizaciji.

Šteta je da se to dogodilo. Činjenica da je povjerenik uputio pismo koje je uputio sada podrazumijeva nove odluke kako bismo riješili taj problem i krenuli naprijed prema onome što je bitno, a to je hrvatsko gospodarstvo, funkcioniranje Agrokora i postizanje nagodbe“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Press Vlada Republike Hrvatske

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close