ZnanostPolitika

Predsjednik Republike podržao zahtjeve inicijative „Znanstvenici za klimu”

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se s izaslanstvom inicijative „Znanstvenici Republike Hrvatske za klimu – Apel za sustavnu klimatsku akciju“ koja okuplja 555 hrvatskih znanstvenika, a kojoj je cilj osvještavanje problema klimatske krize i djelovanje protiv daljnjeg pogoršanja globalnih klimatskih promjena.


Izaslanstvo hrvatskih znanstvenika izrazilo je zabrinutost zbog sve očitijih posljedica klimatskih promjena i nedostatka sustavnih javnih rasprava o klimatskim temama u Hrvatskoj te, imajući na umu znanstvene spoznaje o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima, posljedicama, prognozama i perspektivama, pozvalo na poduzimanje ambicioznih mjera kako bi se stvorili preduvjeti za sustavno i sveobuhvatno suočavanje s klimatskom krizom. Predsjednik Milanović istaknuo je važnost znanosti za održiv razvoj društva te važnost sposobnosti hrvatskih znanstvenika da pravodobno reagiraju na promjene koje se događaju u okruženju i njihovu spremnost za suočavanje s izazovima današnjice i budućnosti.

„Vrijeme je za zaokret ka najvišim standardima zaštite okoliša i prirode. Spreman sam pomoći u ostvarenju vaših zahtjeva koje u cijelosti podržavam. Moja vizija jest Hrvatska kao jedan od EU lidera u čistoj energiji, a jedan od prvih koraka u ostvarenju te vizije jest osvijestiti ranjivost Hrvatske i ključne rizike“, rekao je predsjednik Milanović.

U izaslanstvu inicijative bili su dr. sc. Nikola Biliškov, viši znanstveni suradnik s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Jelena Puđak, znanstvena suradnica s Instituta Ivo Pilar, prof. dr. sc. Branko Grisogono, s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Ankica Kovač, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Jelena Godrijan, znanstvena suradnica s Instituta Ruđer Bošković. Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio i dr. sc. Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika za energiju i klimu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close