VijestiNacionalnaPolitika

Predsjednik Milanović: “U poslijeratnoj obnovi se kokošarilo, to je jedna od naših sramota”

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je potresom pogođeno područje Sisačko-moslavačke županije u sklopu kojeg je posjetio Petrinju, Majske Poljane i Sibić.


U Petrinji je najprije jutros posjetio kuhare volontere koji već dva tjedna pripremaju hranu za građane te im je zahvalio na angažmanu i, kako je rekao, „krvavom radu“.

A kasnije, u izjavi za medije, na upit novinara komentirao je i angažman tvrtke Pleter koja je preuzela pripremanje toplih obroka.

„To je firma koja radi uglavnom s Ministarstvom obrane. Ja ne znam kakvu razliku čini i kakav doprinos daje Pleter, a to ne bi mogli napraviti lokalni ugostitelji za isti novac, kroz neki oblik javnih radova, da ih se na taj način potakne. Ne kroz volonterstvo. Ja bih bio sretniji da taj posao rade sisački i petrinjski ugostitelji, koji ionako ne mogu raditi zbog korone i koji bi kroz tih dvadeset ili trideset kuna za obrok mogli platiti svoje radnike, konobare i kuhare koji već tjednima ne rade, a od nekuda trebaju primati plaću“, rekao je Predsjednik.

Predsjednik Republike obišao je i više obitelji čije su kuće stradale u potresu u Majskim poljanama i Sibiću.

Došao sam obići ljude. Vidio sam kakvo je stanje na terenu, radi se. U Majskim Poljanama je jako puno službi na terenu, dosta je šteta, naročito šteta na kućama iz obnove. U Sibiću koji je obnovljen 1998. godine praktično svaka kuća koja je bila u obnovi oštećena je do te mjere da se u njima ne može živjeti“, rekao je predsjednik Milanović.

Na pitanje novinara kako komentira poslijeratnu obnovu, kazao je: „Tu se kokošarilo. Ili su loši projekti pa su kuće građene po lošim projektima, ili je netko krao na materijalu. Prošlo je dvadeset godina, ne može sve biti ratno profiterstvo, ovo je kokošarenje i potkradanje. To je jedna od naših sramota“.

Tijekom posjeta obišao je i gradilište za kontejnersko naselje u petrinjskoj ulici Sajmište na kojem je angažirana mehanizacija Hrvatske vojske, a sastao se i s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem, gradonačelnicom Siska Kristinom Ikić Baniček i dogradonačelnicom Gline Brankom Bakšić Mitić.

 

Nakon sastanka kazao je kako bi hijerarhija i odgovornost za vođenje krize na terenu trebala biti jasnija.

Odgovornost bi fokusirao na najmanji mogući broj ljudi. I ne vidim potrebu da ovdje dolazi baš svaki član Vlade. Bit će vremena. U ovoj krizi treba biti jasna hijerarhija, jasna odgovornost i ako je to potpredsjednik Vlade Tomo Medved, on mora stalno biti pred kamerama i on mora biti taj koji je najodgovorniji, u prvoj fazi. U kriznim situacijama treba odrediti jednu do dvije, najviše tri osobe koje su odgovorne, koje komuniciraju i snose odgovornost“, mišljenja je predsjednik Milanović.

Predsjednik je na upit novinara komentirao i pitanje je li ispravo govoriti Banija ili Banovina? „Banija je samo Banija, a Banovina je Hrvatska“, odgovorio je i dodao kako je to u ovom trenutku nebitno, istaknuvši da su to rekla i dvojica crkvenih poglavara.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Ured predsjednika Republike / Marko Beljan

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close