Predsjednik Milanović: “Ta letjelica je veličine aviona, nitko od svjetskih medija nije o tome izvijestio”

Sinoć je oko 23 sata besplitona letjelica pala u blizini Studentskog doma Stjepan Radić na zagrebačkom Jarunu. Otvorila su se i dva padobrana. Policija je zagradila područje i u tijeku je očevid.


Predsjednika RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zorana Milanovića o događaju koji je jutros sazvao hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno obavještajnih agencija zbog pada besposadne letjelice vojnog tipa na području grada Zagreba. Nakon sastanka, obratio se novinarima:

“Znamo što je doletio, odakle, nikakvu predostrožni informaciju, odnosno dojavu nismo dobili. Objekt je letio iznad Mađarske preko 40 minuta, u Hrvatskoj manje od 7 minuta i srušio se u području širem Jarunom, to je ozbiljan incident. Istraga je u tijeku, sve detalje želimo utvrditi, građane pozivam da budu mirni jer ovakve se stvari u sukobima ovakve vrste mogu dogoditi, procjenjujemo da nije usmjereno protiv Hrvatske, da se radi o incidentu koji je srećom završio bez žrtava, ali određene proceduralne stvari moramo preispitati kako je moguće da je do ovoga došlo. Ta letjelica je veličine aviona, nije srušena očito iz Ukrajine do Zagreba.” 

Događaj u gradu veličine skoro milijun ljudi, letjelica šest tona nije nitko izvijestio na CNN, al Jazeeri kao da je pala kiša, a ne bomba”, rekao je.

Potvrdio je da su radari detektirali letjelicu, komentirao je i pitanje hoće li se sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost rekavši da nema smisla za “photo opportunityjem”.

Postavilo se pitanje i kakva je naša protuzračna obrana.

“U stanju u kojem se u nju ulaže. Ovisimo o zapadnim saveznicima. Dok ne dobijemo 12 francuskih zrakoplova koji će biti beskorisni dok ne uložimo u dodatna sredstva. Prije nekoliko mjeseci je bila sjednica Vijeća za obranu, a nema zapisnika jer sam tražio da se u njega stavi da stanje nije zadovoljavajuće. Za sada nismo platili visoku cijenu, a mogli smo. Ajmo nešto naučiti iz toga. Ovo je nepredviđeno i u ovome moramo ovisiti o partnerima iz NATO-a. Čudno je da je ovo prošlo potpuno nezapaženo”, rekao je Milanović.

Ocijenio je čudnim da takva letjelica prođe nezapaženo uz današnju tehnologiju.

O ovome nitko nije sanjao, nema poginulih i ranjanih”, rekao je i nastavi: “Samo se nadam da se to više neće događati. To je letjelo 1000 kilometara.” Dodao je i da nije trenutak za optuživanje, ali je postavio putanje kako je moguće da letjelica gotovo sat vremena provede u NATO prostoru, a da je nitko ne primijeti.

Kako stvari stoje zasad, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, letjela je brzinom od preko 500 čvorova, to je nešto manje od 1000 km/h, i srušila se u Zagrebu kada joj je nestalo goriva. Nad njom je izgubljena kontrola. Iz regije nije. Što se tiče regije, svi sjede i miruju”, kaže.


 

Komentari

Komentara


Foto: Ured predsjednika RH

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close