Politika

Predsjednik Milanović pozvao austrijske turiste u Hrvatsku

TRILATERALNI SASTANAK

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na trilateralnom sastanku šefova država Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Hrvatske u Beču.


Nakon sastanka s austrijskim predsjednikom Van der Bellenom i slovenskim predsjednikom Pahorom predsjednik Milanović rekao je da su Slovenija i Austrija Hrvatskoj dvije bliske države. „Ovo je format i društvo u kojem se osjećam najbolje, u kojem nešto konstruktivno možemo napraviti, u kojem nema razmirica i u kojem možemo otvoreno razgovarati o problemima koji stoje pred nama, cijelim svijetom i Europom nakon covida“, rekao je predsjednik Milanović u izjavi nakon sastanka.

Dodao je da će se cjepivo protiv virusa pronaći ili će se nešto drugo dogoditi, ali da život treba nastaviti dalje.

Nema razloga za duboke strahove, za određenu vrstu nelagode i opreza ima razloga, ali treba nastaviti živjeti koliko god je to moguće normalno, jer od ovog drugoga možemo imati samo štete“, istaknuo je hrvatski Predsjednik.

Ovo je prvi puta nakon mog bilateralnog posjeta Beču da sam došao negdje i razgovarao uživo. Jasno je da nikakav videolink i nikakav zoom ne može nadomjestiti osobni kontakt ljudi, državnika, predsjednika, premijera, ministara. I bez obzira na ono što smo već prošli i što nas čeka vezano uz COVID-19, život ide dalje“, dodao je Predsjednik.

Predsjednik Milanović osvrnuo se na turizam istaknuvši da je Hrvatska, s obzirom na okolnosti koje danas vladaju u Europi i svijetu, otvorena i sigurna zemlja:

Htio bio ovdje iskoristiti priliku, da prije svega austrijsku javnost i građane pozovem u Hrvatsku kao goste, kao turiste i da naglasim da je Hrvatska, uz sve poteškoće koje smo imali svi mi zajedno, vrlo sigurna. Nitko nije potpuno siguran, svi imaju određenu razinu problema, ali oni sitni ekscesi koje sve države imaju, u Hrvatskoj su relativno i apsolutno mali. Hrvatska je obala velika, rijetko naseljena, malo je ljudi i sigurno je. Sigurno je da sigurnije ne može biti. To je moja dužnost i kao predsjednika hrvatske Republike, ali mislim da govorim racionalno i da to mogu i potkrijepiti“, rekao je hrvatski Predsjednik.

Na upit novinara da li je glasao, kako komentira rezultate izbora te kada će povjeriti mandat za sastavljanje Vlade Andreju Plenkoviću predsjednik Milanović je odgovorio:

Postoji u vašem pitanju javna sfera i privatna sfera. Javna sfera su moje ovlasti, odnosno moje dužnosti kao Predsjednika Republike prema hrvatskom Ustavu, koji je dosta jasan. Jasno je što trebam učiniti i to ću učiniti. Čestitao sam pobjedniku izbora Andreju Plenkoviću odmah, čak i prije 19 sati u nedjelju. S jedne strane drago mi je da je rezultat jasan, to će i moju delikatnu, možda i kompliciranu ulogu kakva bi bila da su se ponovile okolnosti iz 2015. godine, pojednostaviti i svesti samo na tehničku, što me čini zadovoljnim. Pitali ste me jesam li glasao, to je privatna stvar, kao što je privatna stvar jesi li vjernik i ideš li u vjersku ustanovu. Od mene ćete uvijek čuti stav o temama, odnosima u društvu, o nekim vrijednostima. To sam radio kao političar u zadnjih petnaest i više godina i to radim kao predsjednik, to sam najavio u svojoj kampanji i to provodim. Ali privatne stvari, konkretno, jesam li se za nekoga osobno opredijelio i tko je taj, a to je pitanje jeste li glasali, to će ostati u mojoj domeni, i toga ću se držati, posebno kada su u pitanju nacionalni izbori. Kao predsjednik države imam problem s time da se na mene vrši pritisak da se za nekog opredijelim i da onda šutim o tome, jer izbori su opredjeljenje. S obzirom da sam bio predsjednik tada najjače hrvatske stranke mene to dodatno stavlja u neugodnu poziciju i zato, koliko god se to nekome ne sviđalo, to je moja privatna stvar“, rekao je predsjednik Milanović.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close