KulturaIzdvojeno

Predsjednik Milanović čestitao Međunarodni dan žena i obišao izložbu „Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike“

Predsjednik Republike Zoran Milanović čestitao je danas svim hrvatskim građankama Međunarodni dan žena. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena obišao je i izložbu posvećenu ženama u znanosti pod nazivom „Žene i tehnika – izložba rodno inkluzivne tematike“ koja je postavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.


Uz stručno vodstvo jedne od autorica i kustosice izložbe Kosjenke Laszlo Klemar predsjednik Milanović razgledao je izložbu koja donosi priče o istaknutim znanstvenicama – ženama koje su probijale društveno nametnute barijere i istaknule se u stereotipno muškim zanimanjima, ali i o anonimnim ženama koje su uspjele zadužiti znanost.

Izložba se oslanja na odjele stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla te uključuje i žene koje nisu nužno znanstvenice, ali su profesionalno obavljale poslove koji se stereotipno vežu uz muškarce. Osim toga nije usmjerena izdvajanju doprinosa pojedinačnih znanstvenica i izumiteljica, nego nastoji dati širu perspektivu, a fokus izložbe nije na isticanju individualnih biografija iako se spominje niz žena koje su svojim radom doprinijele znanosti i tehnologiji, pojasnila je kustosica izložbe.

Predsjednik Milanović izložbu je obišao u pratnji ravnateljice Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić, autorica izložbe Barbare Blasin, Tee Kantoci te autorice i kustosice Kosjenke Laszlo Klemar.

Uz predsjednika Milanovića bile su savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i pomoćnica savjetnika Predsjednika za ekonomiju Martina Ciglević.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close