VijestiPolitika

Predsjednik Milanović: Borbeno vozilo Bradley zadovoljava potrebe OSRH i rješava problem opremanja Hrvatske kopnene vojske

„Hrvatska kopnena vojska (HKoV) najveća je i najvažnija grana sustava obrane i opremanje i modernizacija Hrvatske kopnene vojske je od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku. Bez opremanja HKoV-a borbenim vozilima pješaštva na gusjenicama nema ni dugoročnog povećanja obrambenih sposobnosti Republike Hrvatske. Kao vrhovnom zapovjedniku jedini mi je cilj osigurati HKoV-u potrebnu borbenu opremu i to je moja ključna uloga u priči o Bradleyu“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović na konferenciji za medije na kojoj je govorio o potrebi modernizacije i opremanja HKoV-a.


Podsjetio je u tom kontekstu kako se mogućnost nabave američkog borbenog vozila Bradley za potrebe HKoV-a počela razmatrati još 2017. godine, dakle prije 4 godine.

„Treba naglasiti kako smo mi, Republika Hrvatska, tražili konkretnu ponudu za Bradley od SAD-a kao partnerske države vodeći računa o tome kako su SAD hrvatski strateški partner kada je obrana u pitanju. Uvođenje borbenog vozila Bradley u Oružane snage RH ušlo je u niz službenih dokumenata i planova koji se tiču razvoja obrambenog sustava. U svim radnim prijedlozima novog Dugoročnog plana razvoja OSRH bio je projekt opremanja s borbenim vozilima Bradley. U programu Vlade RH za razdoblje 2020.-2024. godine, u poglavlju „Snažnija Hrvatska vojska“ jasno piše: „Do kraja 2021. dovršit će se opremanje Hrvatske vojske borbenim vozilima Bradley“. I bivši ministar obrane Krstičević i aktualni ministar obrane Banožić javno su govorili da se HKoV planira opremiti Bradleyima“, podsjetio je predsjednik Milanović.

Prema njegovim riječima, nabava borbenih vozila Bradley bila je najpovoljnije i najprihvatljivije rješenje za opremanje Hrvatske kopnene vojske zbog ponuđene cijene, ali i zbog kratkog vremena moguće realizacije njihove nabave, pri čemu je ukupna cijena američke ponude iznosila oko 150 milijuna dolara.

Predsjednik Milanović je, nadalje, podsjetio kako se ponuda temelji na kombinaciji donacije, ulaganja i kupovine opreme. Doniraju se 84 vozila Bradley M2A2 ODS, od kojih su 62 vozila za borbenu uporabu, a 22 vozila za dijelove, tzv. kanibalizaciju. Uz vozila, doniraju se 62 topa, 34 strojnice, 41 radiouređaj. A uz borbena vozila i opremu, ponuda uključuje i financijsku donaciju u iznosu od 45 milijuna dolara, za servisiranje i nadogradnju, za naoružanje, simulatore, obuku, alate, transport, itd.

„Posebno je važno što je vojni vrh OSRH jedinstven u zaključku kako je to dobra ponuda. Načelnik Glavnog stožera OSRH kao glavni vojni savjetnik i Predsjednika Republike i ministra obrane predlaže da se američka ponuda prihvati jer je, prema taktičkoj studiji i analizi GS OSRH za odabir borbenog vozila pješaštva, američka ponuda procijenjena kao optimalna“, nastavio je predsjednik Milanović i pojasnio zašto je vojska stala iza ponude za nabavu borbenih vozila Bradley.

Hrvatska kopnena vojska mora formirati srednju pješačku brigadu da bi obrambeni sustav dovela do razine razvoja koju smo si sami zacrtali i koja nam je potrebna za obranu RH. Formiranje srednje pješačke brigade nam je i jedan od glavnih ciljeva sposobnosti koje smo preuzeli kao članica NATO saveza. Borbena vozila Bradley bila bi glavno oružje, uz BOV Patria, u srednjoj pješačkoj brigadi i neophodna su da bi postrojba uopće postojala. Međutim, opremanje Bradleyem samo djelomično zadovoljava postizanje planiranog opremanje ove brigade. Procjena je GS OSRH da nam dodatno trebaju tri milijarde kuna za opremanje preostalih sastavnica brigade. Na primjer, treba nam 30 dodatnih vozila BOV Patria s ojačanom vatrenom moći, te dodatna oprema za borbenu potporu topništvom, protuzračnu obranu, borbenu inženjeriju, vezu, obavještajnu potporu, NBKO i logističku potporu (terenska vozila i kamioni). Glavni stožer OSRH smatra kako treba prihvatiti američku ponudu upravo zbog toga što se financijski relativno povoljno rješava glavno oružje. Dakle, lakše će se osigurati financijska sredstva za opremanje preostalih potreba srednje pješačke brigade“, rekao je predsjednik Milanović.

Svjesni smo rizika, dodao je, koji se odnose na održavanje vozila, točnije nabavku rezervnih dijelova. „Ali, ponuđena suradnja SAD-a i dosadašnje iskustvo koje imamo s američkim partnerima, te kapaciteti hrvatske industrije taj rizik čine premostivim“, rekao je i ukazao na činjenicu kako bi nabava Bradleya imala pozitivne posljedice i za hrvatsku industriju, konkretno Đuru Đakovića.  Naime, predstavnici kopnene vojske SAD-a i proizvođača vozila tvrtka BAE Systems u nekoliko su navrata obavili uvid i procjenu sposobnosti i kapaciteta tvrtke Đuro Đaković, te su procijenili da Đuro Đaković ima sposobnost usvojiti kapacitete za servisiranje i nadogradnju borbenih vozila, pa čak i za proizvodnju nekih zamjenskih dijelova. Podsjeća kako je i sama uprava Đure Đakovića potvrdila kako su zainteresirani i sposobni ući u projekt Bradley.

Nije jasno zašto Vladi treba toliko vremena, sastanaka i brifinga, da bi donijela odluku. I zašto premijer tek sada razgovora o Bradleyima s vojnim vrhom? To pokazuje da njegovi ljudi u Ministarstvu obrane ne rade dobro svoj posao ili da nema povjerenja u svog ministra obrane. Ponašanje Vlade i premijera u ovom slučaju šalje poruku i svim budućim potencijalnim partnerima, pa i ulagačima, da se bez njegovog osobnog angažmana ne može donijeti ni jedna važna odluka. To naprosto narušava rad institucija. Preispitivanje američke ponude u zadnji čas, kao što sada to radi premijer, narušava partnerske odnose sa SAD-om jer se stvara dojam kako nas Amerikanci žele prevariti i uvaliti nam nešto loše, staro željezo. To je toliko neozbiljna sugestija da ne zaslužuje ozbiljnu pažnju. Dosadašnja suradnja sa SAD-om na području obrane pokazuje da možemo opravdano imati povjerenje u Amerikance. Imamo preko 25 godina iskustva u obrambenoj suradnji koja je uglavnom bila usmjerena da se OSRH razviju u sposobnu silu kako bi RH doprinijela euroatlantskoj sigurnosti, a ne da bi bila teret“, rekao je još predsjednik Milanović.

Da su Amerikanci ozbiljan partner, dodao je, pokazuje i činjenica da je vlada SAD-a osigurala Hrvatskoj i dodatnu financijsku pomoć u sklopu ove ponude, i to 45 milijuna dolara koje je i američki Kongres odobrio. Uz to, u dopisu ministru obrane, 23. prosinca 2021. američko Ministarstvo obrane naglašava kako je moguće osigurati dodatnih 11 milijuna dolara. Dakle, ukupno 56 milijuna dolara financijske donacije.

Predsjednik Milanović je upozorio kako ova ponuda za Hrvatsku ima i strateški politički značaj: „Ona bi omogućila nastavak vrlo uspješne obrambene suradnju sa zemljom koja ima najjače oružane snage i najveću vojnu industriju u svijetu. Nacionalna garda Minnesote koristi isti model Bradleya koji je ponuđen Hrvatskoj. Zapovjednik Nacionalne Garde, tijekom posjete prošle godine, je naglasio kako je Nacionalna garda Minnesote spremna pružiti svu potrebnu potporu Hrvatskoj kako bi uspješno uvela BOV Bradley u postrojbe te ih adekvatno održavala“.

Predsjednik smatra kako je Vlada mogla i morala odluku donijeti ranije, ne čekati do zadnjeg časa.

„Trebalo je uvažiti mišljenja vojske i biti odlučniji. Vlada sada mora odlučiti do kraja siječnja jer se ponuda nakon toga ne može i neće produžiti“, poručio je predsjednik Milanović i zaključno rekao: „Borbeno vozilo Bradley je dokazano kao uspješna platforma za vođenje protuoklopne borbe.  Varijanta Bradley M2A2 ODS zadovoljava potrebe OSRH i rješava problem opremanja Hrvatske kopnene vojske, jer na vidiku nema drugo rješenja. Ponuda je povoljna jer bi nabava novih vozila drugog proizvođača mogla biti znatno skuplja, pa čak oko 5-8 puta skuplja po vozilu. Angažiranje tvrtke Đuro Đaković je dodatna motivacija koja koristi hrvatskoj industriji. Prihvaćanje ponude osigurava nastavak dokazane i za Hrvatsku vrlo uspješne suradnje sa SAD-om, strateškim partnerom u području obrane“.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close