PolitikaIzdvojeno

Predsjednik Milanović: “Agresiju na Ukrajinu osuđujemo, bit ćemo lojalni svojim saveznicima u NATO savezu”

Predsjednik Republike Zoran Milanović ponovo je danas osudio rusku agresiju na Ukrajinu i potvrdio kako će Republika Hrvatska biti lojalna svojim saveznicima u NATO savezu, čiji je član.


Rat i agresiju na Ukrajinu ne možemo ne osuditi i osuđujemo je. To je rat koji nije na našim granicama, ali je rat koji je blizu naših granica. Naša uloga je da kao saveznici, kao saveznici u Savezu sjevernoatlantskog ugovora, budemo lojalni svojim saveznicima. Da s humanitarne, ljudske i diplomatske strane učinimo sve što je u ovom trenutku moguće. I da budemo svjesni da smo zemlja zapada, zapadne kulture i civilizacije. I da smo zato u NATO savezu. Nismo slučajno u NATO-u“, rekao je predsjednik Milanović u govoru na obilježavanju 28. obljetnice ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne održanom u Uredu predsjednika Republike.

Pripadnicima Počasno-zaštitne bojne poručio je da svoje crvene beretke nose ponosno i odgovorno. „Želim da se kao vojnici i vojnikinje usavršavate, radite na sebi, da idete u zadaće u svom opasnom i jedinstvenom poslu, ali isto tako, da vaša zadaća prije svega bude hrvatska sigurnost, hrvatska cjelovitost, hrvatski mir i stabilnost, hrvatske granice. To je uvijek i prije svega bila vaša zadaća i tako će ostati“, poručio je Predsjednik Republike.

Za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju Redom bana Jelačića odlikovan je umirovljeni brigadir Elvis Burčul, koji je odlikovan i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 30 godina časne i uzorne službe.

Spomenicom domovinske zahvalnosti za trideset godina časne i uzorne službe odlikovani su pripadnici Počasno-zaštitne bojne: Ivan Petrović, Damir Čempuh, Joso Kardum, Željko Luketić, Tihomir Anđal, Ivan Čretni, Zoran Jozić, Cvetko Kolak i Željko Vučković.

U prigodi obilježavanja 28. obljetnice ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne pohvaljeni i nagrađeni su pripadnici Počasno-zaštitne bojne: Mišo Jurišić, Anel Begić, pater Zdravko Barić, Marko Barić, Rene Gadža, Zlatko Alić, Saša Vukmanović, Dominik Jakić, Goran Šebalj i David Zubčić.

Svojim povjerenjem ukazali ste nam veliku čast kroz ove stimulativne mjere, a pripadnici postrojbe to uzvraćaju odanošću i profesionalnošću, izvršavajući svoje zadaće i svoju misiju. Jer odanost je posljedica vodstva, a vodstvo je mjerilo kompetencije. Ova postrojba namijenjena je ljudima čvrstog karaktera, koji kroz život kroče s jasnom idejom što žele postići u životu. Odora koju nosimo ne predstavlja samo čast i ponos, ona je naš život, naš ponos i naša sudbina“, rekao je umirovljeni brigadir Elvis Burčul koji se na svečanosti okupljenima obratio u ime odlikovanih, pohvaljenih i nagrađenih pripadnika Počasno-zaštitne bojne.

Na svečanosti izvedena je vojno akrobatska vježbe Počasne satnije Počasno-zaštitne bojne te su uručene beretke sa znakovljem postrojbe pripadnicima koji su postrojbi pristupili tijekom 2021. godine.

Uz predsjednika Milanovića na svečanosti u Uredu predsjednika bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec i načelnik Uprave za logistiku GS OSRH Milan Žunić.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas i Marko Beljan

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close