Politika

Predsjednica sudjelovala na Danu poduzetnika

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na Danu poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca izrazivši zadovoljstvo što je najveći skup hrvatskih gospodarstvenika, za svoju središnju temu, odredio kreativnost i inovacije kao preduvjet snažnijem rastu i konkurentnosti gospodarstva.


Uvijek ističem kako znanstveno-istraživački potencijal Hrvatske ulijeva nadu u bolju budućnost, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović u prigodnom obraćanju. U tom smislu, navela je kako se veselimo uspjehu svakog pojedinca, znanstveno-istraživačkog instituta, fakulteta i tvrtke, svakoj novoj medalji mladih inovatora te svakom poduzetniku koji stvori novi proizvod ili uslugu. Istaknula je kako njihov uspjeh potiče izvrsnost u razvoju, inovacijama i istraživanjima te da svaki takav uspjeh može pridonijeti stvaranju novih radnih mjesta i povećanju životnog standarda za boljitak svih građana Hrvatske.

Po pokazateljima uspjeha u inoviranju, nalazimo se u skupini „umjerenih inovatora“, skupini 14 država koje su prema razini uspješnosti u području inovacija ispod prosjeka Europske unije, kazala je Predsjednica zapitavši se zašto nismo u stanju naš inovacijski potencijal pretočiti u gospodarsku korist te zašto smo gospodarski na ovom stupnju razvoja.

Osvrnula se na nedavne vijesti o rastu od 3,9% te ulasku u investicijski rejting prema agenciji „Fitch“ te je čestitala nazočnim ministrima, dajući im punu podršku u daljnjem radu, ocijenivši kako smo za sada napravili samo prve korake.

„Imamo još previše nedostataka, još puno prijetnji i mekanih i trusnih temelja. Vjerujem kako za to postoji spremnost, volja, znanje i energija – za rješavanje problema i potrebnih reformi u pravosuđu, obrazovnom sustavu, administraciji, zdravstvu, mirovinskom sustavu…“, kazala je Predsjednica.

U postizanju razvijenog gospodarstva inovacije i kreativnost temelj su globalne konkurentnosti, kazala je te izrazila uvjerenje kako će ovaj skup pokazati da, osim potencijala, imamo dovoljno sposobnosti, volje i snage za izgradnju modernog i učinkovitog inovacijskog sustava.

„S optimizmom gledam na budućnost. A taj optimizam ima pokrića i u sadašnjosti“, kazala je Predsjednica spomenuvši poduzetnike poput Rimca, Infobipa, Tehnixa, Končara, Ericssona NT i mnogih drugih koji stvaraju vrhunsku tehnologiju i vrhunska radna mjesta. To mnogo govori o sposobnosti naših ljudi, potencijalu našega duha, vrhunskom intelektu i odlikama naše pameti, navela je. Spomenula je i sredstva koje je Ministarstvo gospodarstva osiguralo za jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija u visini 2,5 milijardi kuna, kao i činjenicu kako je tristotinjak inovativnih ideja i projekata spremno za novi investicijski ciklus, što će svakako ojačati vezu između inovativnosti i gospodarskog rasta.

Najviše ohrabruju naši mladi, istaknula je Predsjednica kazavši kako smo se osvjedočili kako našoj domovini ne nedostaje mladih inventivnih ljudi, ocijenivši kako je ulog u njihovo obrazovanje, njihove projekte i snove, prava investicija u budućnost.

„Danas s njima, u najdinamičnije doba globalnog gospodarstva, biramo hoćemo li biti oni koji će radi tehnologije gubiti radna mjesta i industrije, i čiji će se ljudi i dalje masovno iseljavati, ili ćemo biti oni koji će biti središte novih modernih radnih mjesta i prosperiteta“, kazala je Predsjednica. Zaključila je kako smo država stvorena po mjeri čovjeka te kako imamo sve preduvjete za najkvalitetniji život te moramo osigurati i poslove koji pružaju mogućnost ljudima da i žive takav život.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close