Politika

Predsjednica Republike sudjelovala je na sastanku na vrhu Procesa Brdo-Brijuni

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na godišnjem sastanku na vrhu Procesa Brdo-Brijuni u Tirani, Republika Albanija.


Osim supredsjedatelja Procesa, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i slovenskog predsjednika Boruta Pahora te domaćina, predsjednika Republike Albanije Ilira Mete i predsjednika ostalih država sudionica Procesa Brdo-Brijuni, na godišnjem sastanku sudjelovali su i posebni gosti – predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Nakon plenarne sjednice doneseni su Zaključci sa sastanka čelnika Procesa Brdo-Brijuni:

„Mi, čelnici Procesa Brdo-Brijuni, sastali smo se u Tirani 9. svibnja 2019. uz prisutnost naših gostiju, predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude i visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije, Federice Mogherini.

Prepoznali smo kako je napredak koji je postignut pridonio jačanju demokracije, regionalnog mira, sigurnosti i stabilnosti te poboljšanju regionalne suradnje.

Pozdravili smo nedavni Prespanski sporazum i zaključili kako takav primjer utire put jačanju europskih i euroatlantskih veza s regijom Zapadnog Balkana.

Potvrdili smo kako je ovaj pozitivni zamah sinergizirao novi optimizam u regiji, u svjetlu njezinih europskih i euroatlantskih perspektiva, kao ključnih strateških ciljeva.

Svjesni intenzivnih unutarnjih rasprava u Europskoj uniji, u kontekstu Brexita i predstojećih europskih parlamentarnih izbora, pozdravljamo predanost EU-a regiji ZB-a, uključujući kroz Berlinski proces i Proces Brdo-Brijuni, kao i putem nedavnog sastanka u Berlinu održanog na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sa Zapadnim Balkanom te Hrvatskom i Slovenijom.

Pohvalili smo Poljsku na domaćinstvu sljedećeg sastanka na vrhu Berlinskog procesa, što potvrđuje kako regija Zapadnog Balkana i dalje ima visoki prioritet za EU.

Isto tako smo pohvalili aktivnu podršku Hrvatske i Slovenije europskoj perspektivi sudionika Zapadnog Balkana i njihovu predanost davanju prioriteta regiji tijekom njihovog predstojećeg pojedinačnog predsjedavanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, odnosno u drugoj polovici 2021. godine.

Ponovili smo važnost jačanja napora za provedbu ključnih reformi, koji se isto tako odnose na daljnji napredak sudionika iz regije u njihovim pojedinačnim integracijskim procesima, pristupom temeljenom na postignućima.

Podržavamo stajalište Europske unije kako je jedan od uvjeta za članstvo kandidata rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja sa susjedima. Aktivno ćemo nastojati održati dijalog i produbiti povjerenje unutar regije koju zastupamo. Sva otvorena pitanja rješavat će se mirnim putem, u duhu uzajamnog poštivanja i suradnje.

Naglašavamo pozitivni značaj proširenja Europske unije na Zapadni Balkan za jačanje demokracije, vladavine prava i poštivanje, zaštitu i ostvarenje ljudskih prava u regiji te za rješavanje bilateralnih pitanja.

Pozivamo Europsku uniju da svoje proširenje na Zapadni Balkan razmotri kao pitanje geopolitičkog značaja, imajući u vidu kako je puna integracija Zapadnog Balkana u europski sustav vrijednosti važan čimbenik i cjelokupne europske stabilnosti. To ne isključuje obvezu zemalja kandidata da provedu standarde koje je Europska unija postavila za zemlje koje teže punopravnom članstvu. Vjerujemo kako je za mir, sigurnost i blagostanje Zapadnog Balkana i zemalja članica Europske unije uzajamno važno poštivanje standarda te fleksibilnije i brže provođenje pregovaračkog procesa.

Ponovili smo kako poboljšanje povezanosti unutar Zapadnog Balkana, kao i između Europske unije i ZB-a, s povećanim ulaganjima u promet, energetiku i digitalnu infrastrukturu, predstavlja strateški interes za sve i preduvjet je za gospodarski rast, konkurentnost i potpunu gospodarsku integraciju unutar regije i s Europskom unijom.

Usuglasili smo se o potrebi daljnjeg jačanja dijaloga i procesa pomirenja u regiji, temeljenih na istini, povjerenju i pridržavanju svih sporazuma postignutih do danas te u svjetlu očuvanja mira, sigurnosti i blagostanja sadašnjih i nadolazećih naraštaja.

Suglasni smo kako će Slovenija biti sljedeći domaćin izvanrednog sastanka čelnika Procesa Brdo-Brijuni na kraju godine.“

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close