VijestiPolitika

Predsjednica raspisala izbore za Europski parlament

Prema odluci predsjednice, izbori za Europski parlament održat će se 26. svibnja 2019. Bira se 12 europskih zastupnika iz Hrvatske.


Ako na početku parlamentarnog saziva Ujedinjeno Kraljevstvo još bude članica, 11 zastupnika iz Hrvatske preuzima dužnost sve dok povlačenje UK ne počne proizvoditi pravne učinke. Tek tada dužnost će preuzeti 12. hrvatski eurozastupnik.

Izbori se održavaju na teritoriju Republike Hrvatske, a dijaspora može glasovati u diplomatsko-konzularna predstavništva u inozemstvu.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama.

U Hrvatskoj se zastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju u jednoj izbornoj jedinici koju čini teritorij Republike Hrvatske, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske. Birači mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao.

Za pravovaljanost prijedloga liste potrebno je prikupiti najmanje 5000 potpisa birača, a prijedlozi lista moraju se predati Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od dva tjedna od dana raspisivanja izbora.

Svoju listu s 12 imena dosad je predstavio SDP s jednakim brojem žena i muškaraca. Listu predvodi eurozastupnik Tonino Picula, a slijedi ga eurozastupnica Biljana Borzan. Nositelj liste Amsterdamske koalicije (HSS, GLAS, IDS, PGS, HSU, Laburisti i Demokrati) je istarski župan Valter Flego, dok je Živi zid predstavio zajedničku platformu skupine europskih stranaka koje srednja struja europske politike naziva populističkim. HDZ, Most, Neovisni za Hrvatsku, Hrvatski suverenisti – Hrast, HKS, HSP AS i UHD  još nisu objavili svoje liste.

U trenutnom sazivu Europskog parlamenta sjedi 751 zastupnik, dok će ih u novom biti 705. Iako se ukupan broj zastupnika smanjuje izlaskom Velike Britanije iz EU-a (73 zastupnika), neke zemlje će dobiti od jednog do pet zastupnika više, a preostala mjesta će se čuvati za moguća buduća proširenja Unije.

Hrvatsku bi u novom sazivu trebao predstavljati jedan zastupnik više, ukupno njih 12. Broj zastupnika bi se trebao najviše povećati Francuskoj i Španjolskoj koje će ih imati pet više nego dosad.

U povodu upravo raspisanih izbora za EP Novi list list je pokrenuo anketu, a glasovati možete OVDJE.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Ured Predsjednice RH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close