Predsjednica održala bilateralni sastanak s Glavnim tajnikom UN-a te nazočila svečanoj večeri Atlantskog vijeća

Tena Brnad

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je bilateralni sastanak s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom, s kojim je razmijenila mišljenja o stanju na jugoistoku Europe te o hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine.


Glavne teme razgovora bile su situacija odnosno razvoj situacije na jugoistoku Europe, posebno u Bosni i Hercegovini kao i odnosi između Beograda i Kosova, te što Hrvatska kao lider na području jugoistoka Europe može učiniti kako bi pomogla u daljoj stabilizaciji stanja i rješavanju ovih otvorenih pitanja, kazala je Predsjednica nakon sastanka.

Predsjednica Grabar-Kitarović navela je da je glavnog tajnika Guterresa posebno zanimalo što će Hrvatska činiti u okviru predsjedanja Vijećem Europske unije te na koji način to namjerava iskoristiti za sebe i za svoje susjedstvo.

Spomenula sam zamjenu teritorija i kazala kako bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahtjeve za teritorijalnim promjenama na prostoru cijele bivše Jugoslavije”, dodala je.

Na kraju prvog dana boravka u New Yorku, predsjednica Grabar-Kitarović nazočila je svečanoj večeri Atlantskog vijeća.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u