Politika

Predsjednica Grabar-Kitarović ugostila predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

U Uredu predsjednice Republike održan je Dan otvorenih vrata pod nazivom “Zelena i plava Hrvatska“ na kojem je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ugostila predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.


U obraćanju je Predsjednica Republike zahvalila poljoprivrednicima što proizvode hranu bez koje niti jedan čovjek ne može živjeti, što čuvaju našu biološku raznolikost, našu kulturu, tradiciju i naš identitet, istaknuvši kako je pitanje samodostatnosti u proizvodnji hrane ključno pitanje nacionalne sigurnosti.

Kazala je kako bi voljela da kao društvo osvijestimo nužnost primjerenog odnosa prema hrvatskom selu i seljaku, a to je odnos poštovanja i zahvalnosti, dodavši kako se višegodišnji propusti u poljoprivredi odražavaju i na demografiju, jer upravo je iz ruralnih područja najveće iseljavanje. „Zato vas, koji ste ostali u hrvatskim selima i bavite se poljoprivrednom proizvodnjom, koji radite i stvarate  doživljavam kao sidro i jamstvo života u krajevima koje moramo posebno čuvati“, istaknula je. Kazavši kako su oni dokaz da se unatoč izazovnim uvjetima u hrvatskoj poljoprivredi može uspjeti, predsjednica Grabar-Kitarović dodala je kako svi koji žele raditi moraju biti podržani od svoje države.

Izrazivši uvjerenje da će Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede napokon dati jasne odgovore na ključna pitanja, Predsjednica očekuje da će u obzir biti uzete i različitosti naših regija.

Snažno ću se zauzimati za razvoj poljoprivrede kroz istraživanje i razvoj, kroz primjenu novih tehnologija, za generacijsku obnovu te za vraćanje dostojanstva poljoprivrednika poljoprivrednicima i osiguranje njihove konkurentnosti, kazala je dodavši kako Hrvatska – i plava i zelena – ima ogroman potencijal za poljoprivrednu proizvodnju koji mora biti iskorišten.

Predsjednica je u obraćanju spomenula i najavu Nacionalne udruge ugostitelja da će već dogodine prvi restorani sa 100% hrvatskim namirnicama i dizajnom nositi oznake – kravata! U tom smislu, važnim je ocijenila potrebu rada na hrvatskom gastronomskom identitetu, posebice s obzirom na naše turističke mogućnosti i potrebe.

Hrvatska ima što ponuditi! Vi i hrana koju proizvodite upravo ste dokaz tomu. Vidim to kao sjajnu priliku ne samo za OPG-ove, male vinare, maslinare, voćare, povrtlare, pčelare nego i za dizajnere, arhitekte i sve ostalo. To je upravo ono kako ja vidim brendiranje Hrvatske u praksi“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close