VijestiPolitika

Predsjednica Grabar – Kitarović: “Bez žena je mir krhak, a razvoj nedostižan”

Na poziv Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obratila se kao glavni govornik na sjednici Međuparlamentarnog odbora u Bruxellesu.


U obraćanju na temu „Snaga žena u politici“ („Women’s power in Politics“), predsjednica Grabar-Kitarović navela je kako su, na bilo kojem većem skupu ili u međunarodnoj organizaciji, u Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji, OESS-u ili Vijeću Europe, žene u manjini te dodala kako to vrijedi i za Europski parlament, i za parlamente u većini država članica Europske unije.

Žene su često neiskorišteni izvor snage i pokretačice su mira i sigurnosti, kazala je Predsjednica te ocijenila kako je njihovo političko sudjelovanje ključno za razvoj, dobro upravljanje i demokraciju. Zato trebamo uključiti više žena u sprječavanje i rješavanje sukoba, u očuvanje održivog i uključivog mira i u politiku općenito, dodala je.

Spomenula je kako su i tijekom agresije na Hrvatsku žene branile hrvatsku slobodu i neovisnost zajedno s muškarcima, bile liječnice i medicinske sestre, političke pregovaračice i humanitarne radnice, istaknuvši njihovu ključnu ulogu tijekom poslijeratnog oporavka i obnove. U tom smislu, navela je nezamjenjiv pozitivan doprinos žena održivom miru i razvoju.

Kada im se omogući potpun i jednak pristup resursima i mogućnostima te kada ih se uključi u donošenje odluka, žene potiču razvoj i mir. Bez žena je mir krhak, a razvoj nedostižan, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica je podsjetila na istraživanja koja pokazuju kako su zemlje s većim udjelom žena na izvršnim i neizvršnim položajima naprednije, kako dolazi do golemog pozitivnog utjecaja na BDP, više razine zaposlenosti, povećane produktivnosti i pružanja odgovora na izazove starenja stanovništva.

Najbolje rodne politike polučuju najveću korist za gospodarstvo. A gospodarski uspješna društva imaju jednostavnu formulu: ona su uključiva i žene su u njima osnažene, istaknula je.

Žene svakodnevno i kontinuirano dokazuju koliko su doista uspješne i upravo zato moraju biti ravnopravno zastupljene u politici i u vladama, parlamentima i upravljačkim odborima, kazala je te dodala kako moramo izgraditi političku kulturu pogodnu za ravnopravno sudjelovanje.

Predsjednica Grabar-Kitarović obrazovanje je istaknula ključnim za poticanje tolerancije, ali i za napore u izgradnji bolje budućnosti za žene, a time i za muškarce i čovječanstvo u cjelini, jer je ono najjače oružje protiv svih oblika predrasuda i nejednakosti.

Moja poruka ženama i djevojkama je – imajte pouzdanja i vjerujte u sebe – u svoju vrijednost i snagu, u svoje znanje i sposobnosti. Zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte. Svakog dana, sve je više žena i muškaraca koji će vam pružati podršku. Vaša odlučnost srušit će sve preostale prepreke, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović svoje obraćanje u Europskom parlamentu.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close