VijestiZdravlje

Prečisto okruženje nije dobro za djecu!

Kad smo bili klinci nesmetano smo se igrali u parku s drugim klincima i odrastali malo opuštenije. Zbog straha od brojnih bolesti mnoge moderne mame danas su opsjednute bakterijama pa po cijele dane pokušavaju bebu i njezino okruženje održati besprijekorno čistim te dezinficirati sve što bi bebi moglo doći pod ruku.


Na bakterije, naravno, treba pripaziti, no još je jedno istraživanje pokazalo kako mame opsjednute čistoćom pretjeruju te ponekad štete vlastitoj djeci.

Istraživanje objavljeno u “Journal of Allergy and Clinical Immunology” pokazalo je kako djeca koja odrastaju u besprijekornoj čistoći češće obolijevaju te imaju više alergija, a ponekad i astmu!

Istraživanje se provelo na uzorku od 467 djece u dobi od 0 do 3 godine. Djeca koja su do 1 godine bila izložena ponekoj psećoj i mačjoj dlaci i bakterijama u umjerenim količinama u načelu su bila puno zdravija i imala manje alergija do 3 godine od djece koja su odrastala u savršenoj čistoći.

“Ne promoviramo nečistoću i ne želimo reći da trebate imati žohare i miševe u stanu, no ovo istraživanje pokazuje kako možda nije dobro biti prečist.”, izjavila je Robert Wood, stručnjakinja za alergije i astmu.

Zaključak: svakako se trudite da okolina bude čista, baš kao i ruke vašeg djeteta i ljudi s kojima dolazi u dodir no nemojte opsesivno dezinficirati sve što vidite!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: index.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close