Događanja

Pravobraniteljica Ljubičić o The Coklje festu: “Neka nam je više takvih inicijativa!”

Prošlog vikenda u Otočcu je održan prvi po redu „The Coklje Fest“, etno manifestacija šarolikog i raznolikog programa inspirirana tradicionalnom gačanskom obućom za čiju su ideju zaslužni Kulturna udruga „Baštinica“ iz Otočca, Book-caffe „Paradiso“ i mlada otočka poduzetnica Danijela Tonković.


Osim promocije tradicije i kulture ovog kraja, namjera organizatora bila je okupiti kreativne snage koje izradom originalnih i inovativnih suvenira utječu i mogu utjecati na pozitivne promjene u kulturi i gospodarstvu. Riječ je prvenstveno o ženama koje pripadaju marginaliziranim skupinama i kojima su najčešće sva vrata zatvorena u predstavljanju njihovih kreativnih ideja i poduzetničkim inicijativama.

Manifestaciju je posjetila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnja Ljubičić koja je kao institucija bila u komisiji kada je Zaklada “Solidarna” s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj ocjenjivala projekte ženskih organizacija te odlučila podržati projekt Tamare Jurković, u sklopu kojega je jedna od aktivnosti i “The Coklje fest”.

Ovo je sjajna promocija svega onoga što desetljećima naše majke i žene rade, prvo iz potrebe, a sada je to već jedan zaštićeni brend koji ima i modernističku notu – coklja je upotrebljiva i sjajno promovira ovaj kraj. Ono što me posebno veseli jest da su žene koje se organiziraju pune ideja i entuzijazma te zaista jako puno rade na lokalnoj razini, što je važno ženama za njihovu samosvijest, za njihovo umrežavanje, za njihovu ekonomsku neovisnost čime lokalna zajednica dobiva jednu dodanu vrijednost, ističe Ljubičić.

Na pitanje kakav je danas odnos muškaraca i žena u društvu, Ljubičić kaže da su žene podzastupljene i u vrlo nezavidnoj poziciji u gotovo svim područjima – od obiteljskog i političkog života, preko ekonomske neovisnosti i  ekonomskog odlučivanja pa sve do medijske prisutnosti i u sportu.

Bilo koji segment u društvu da okrenete, vidjet ćete jednu lošu statistiku i percepciju gdje se danas žene nalaze u ostvarivanju svojih prava. Mi kao društvo jako puno trebamo činiti – i lokalna zajednica, političari i političarke, a posebno na nacionalnoj razini da danas taj disbalans i prava dovedemo na jednaku razinu, kaže Ljubičić.

Ljubičić ističe da Ličko-senjska županija, ako govorimo o povjerenstvu za ravnopravnost spolova, nije među povjerenstvima koje provodi aktivnosti koje bi bile prepoznatljive na nacionalnoj razini. Ljubičić smatra da bi  trebalo puno više senzibilizirati javnost i puno više progovarati o problemima koji tište lokalnu zajednicu.

Jako je važno da lokalna zajednica izdvaja sredstva za jaslice, vrtiće, i u subvencijskom i otvaračkom smislu. Starački domovi, dnevni domovi za starije osobe, topli obroci za djecu, dežurstva u vrtićima – sve je to nešto što će podići kvalitetu života mladih obitelji i mladih roditelja kako se žene ne bi dovele u situaciju da nose dvostruki teret i da između takvog života odabiru život isključenja sa tržišta rada, kaže Ljubičić.

O “The Coklje festu”, ali i drugim aktivnostima koje su u Otočcu pokrenuli organizatori manifestacije pravobraniteljica Ljubičić ima samo riječi pohvale.

Mislim da je ovo sjajno, ovo je samo jedna od njihovih inicijativa, vezano i za razmjenu informacija, druženja, književnih večeri, raznih promocija koje imaju kroz Book cafe koji jednostavno osvještava i mlade ljude, i same građane i građanke grada Otočca da se radi o jednom i kulturnom središtu, jednom središtu koje zaista želi živjeti sve probleme koji tište lokalnu zajednicu. Neka nam je više takvih inicijativa!, kaže Ljubičić.

 

 

 


 

Komentari

Komentara


Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close