Zdravlje

Kako pravilno izvaditi krpelja?

Zima je bila vrlo topla, pa su se krpelji pojavili početkom travnja i već su vrlo aktivni, iako su obično najaktivniji u svibnju i lipnju. Zato, ako si u prirodi u kratkim rukavima, obavezno se nakon šetnje šumomili radova u vrtu dobro pregledaj, savjetuje dr. med. Mirjana Lana Kosanović Ličina, spec. epidemiolog i voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti u NZJZ “Dr. Andrija Štampar”


Ipak, ako si nakon šetnje u prirodi ili gradskome parku na sebi uočila krpelja, ne paničari. Potrebno ga je ukloniti što prije i pratiti mjesto uboda.  “U kontinentalnoj Hrvatskoj obično se javljaju krpelji koju mogu prenijeti krpeljni meningoencefalitis i drugu bolest koju uzrokuju krpelji Lyme boreliozu”, kaže dr. Lana Kosanović Ličina.

Kako bi prenio Lyme boreliozu krpelju treba nekoliko sati

“Kako bi se prenijela Lyme borelioza, potrebno je da krpelj bude zaboden nekoliko sati, dok je za prijenos virusa krpeljnog meningoencefalitisa potrebno puno kraće vrijeme, pa ga treba što prije izvaditi”, kaže Kosanović Ličina. Ključno je da ga ne diraš golim rukama. Pažljivo i polagano ga pincetom čupaj prema van. Ako ga trgaš ili okrećeš, glava će ostati zarinuta u kožu. Nakon što krpelja ukloniš, mjesto uboda premaži antiseptikom. Prati stanje tijela i moguće simptome zaraze nakon uboda.

Kako izvaditi krpelja?

  • Ako je došlo do ugriza, krpelja svakako moraš izvaditi, ali ne diraj ga golim rukama. Običnom pincetom za čupanje dlačica obuhvati krpelja uz kožu i laganim povlačenjem ga izvuci pazeći da ne oštetiš tijelo. Kako bi to učinila što preciznije, možeš rabiti i povećalo. Nikako ga nemoj čupati noktima.
  • Krpelje nikako nemoj “gušiti” alkoholom ili paliti šibicom jer će iznenadna smrt prouzročiti puštanje sadržaja trbušne šupljine, što u slučaju da su krpelji zaraženi, dovodi do lakšeg prenošenja zaraze. Prilikom vađenja ih nemoj zakretati. Ako glavica ostane zarivena u kožu, izvadi je sterilnom pincetom, savjetuje dr. Kosanović Ličina.
  • Pincetom čvrsto uhvati krpelja na dijelu na kojem mu se tijelo spaja s glavom, što bliže koži. Nježno povuci prema gore pazeći da glava ne ostane u koži.

Komentari

Komentara


Izvor: zdravakrava.24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close