VijestiZdravlje

Pravila koja će vam pomoći da tijelo obranite od prehlade

Tijekom hladnijih mjeseci naš imunitet slabi te postajemo podložni raznim infekcijama, najčešće grla i nosa. No kako bi na vrijeme izbjegli prikovanost za krevet potrebno je reagirati što prije i tijelo razbuditi zdravim saveznicima iz prirode, te neizostavnim vježbanjem. Na koji način djelovati preventivno, i na vrijeme spriječiti prehladu savjetovale su nam nutricionistica Marija Andrijašević i joga učitelj Biljana Dorotić Džolić


1. Dodatan unos probiotika

Probiotici su živi mikroorganizmi koji, uneseni u dovoljnoj količini, blagotvorno djeluju na organizam domaćina, poboljšavajući svojstva njegove autohtone mikroflore probavnog sustava. Jednostavnije rečeno, probiotici su dobre bakterije.

Dobre bakterije u crijevima igraju važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, naime istraživanja su pokazala kako kontinuirano uzimanje probiotika pomaže u zaštiti protiv prehlade. Osobe koje su uzimale probiotike imali su 27 posto manji rizik od razvoja infekcija.

2. Dodatno uzimanje cinka

Brojni kao dodatak prehrani uzimaju cink kako bi što prije pobijedili prehladu, no veća uloga ovog minerala je njegovo preventivno korištenje dok se prehlada još nije razvila. Rezultati brojnih studija pokazali su da uzimanje cinka kao dodatka prehrani najmanje pet mjeseci u kontinuitetu smanjuje razvoj prehlade, a ukoliko se i razbolite cink će olakšati simptome i skratiti trajanje prehlade. Piše zadovoljna.dnevnik.hr

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close