TehnologijaPolitika

PRAVA PUTNIKA Odbor EP-a traži veće naknade zbog kašnjenja vlakova

Putnici u državama Europske unije moći će tražiti veće naknadu u slučaju kašnjenja vlakova, po direktivi o pravima putnika u željezničkom prometu koju je u utorak izglasao Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta.


Putnici će u slučaju kašnjenja vlaka od 60 do 90 minuta moći zatražiti povrat od 50 posto iznosa karte, a u slučaju kašnjenja vlaka od 91 do 120 minuta putnici će imati pravo na povrat od 75 posto iznosa karte, predviđa usvojena direktiva. U slučaju kada bi vlak kasnio više od dva sata imali bi pravo na povrat cjelokupnog iznosa karte.

Po sadašnjim pravilima putnici u ovim slulčajevima mogu tražiti povrat 25 posto cijene krate u slučaju kašnjenja od 60 do 119 minuta, a 50 posto za kašnjenja veća od 120 minuta.

Jako puno korisnika željezničkog prijevoza se boji da u slučaju kašnjenja vlaka, loše konekcije ili otkazivanja neće moći ostvariti nikakva prava. Tome pridonosi činjenica da većina država članica ima mehanizme kojima svoje željeznice izuzima iz obaveza o pravima potrošača. Danas je izglasan novi prijedlog prema kojem bi se putnike puno bolje zaštitilo, ustvrdila je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan koja je sudjelovala u izradi prijedloga

Prijedlog također bolje regulira prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje, jer često u slučaju kašnjenja prvog vlaka, zakasnite na slijedeći. Uz to, regulira i pravo na informaciju. Dakle, putnik pri kupovini mora biti obaviješten o najboljim opcijama i o svojim pravima, dodaje Borzan, navodi se u priopćenju ureda zastupnice.

Nakon glasanja u Odboru prijedlog treba proći završne pregovore s Vijećem i Komisijom te će o prijedlogu direktive glasati Europski parlament.

 

Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: unsplash

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close