Lifestyle

Prava ljubav vidljiva je na magnetskoj rezonanciji mozga

Neurolozi mogu na temelju magnetske rezonancije mozga utvrditi stupanj zaljubljenosti ispitanika, prenosi britanski tisak, jer različite emocije aktiviraju različita područja u mozgu.


Znanstvenici su snimali mozak osoba i pratili aktivnosti u njegovim pojedinim dijelovima kod zaljubljenih osoba te otkrili koja su područja mozga aktivna kod zaljubljenih, a koja su najaktivnija kad je romansa na kraju i zaljubljenost prođe. Tehnologija bi mogla pomoći u pravnim sporovima, razvodima te kod istrage zločina iz strasti.

Istraživanje je pokazalo desetke različitih područja mozga na koje ljubav i emocije utječu i znanstvenici vjeruju da znaju kako na magnetskoj rezonanciji izgleda ‘prava ljubav’.

Voditelj istraživanja objavljeniH u časopisu Frontiers in Human Neuroscience, Xiaochu Zhang s kineskog sveučilišta za znanost i tehnologiju, kaže kako istraživanje pruža prve dokaze promjena u mozgu koje su posljedica ljubavi i baca novo svjetlo na moždane mehanizme romantične veze.

Rezultati sugeriraju da mozak osobe koja se zaljubi funkcionira na drugačiji način i u drugim aktivnostima koje nisu neposredno vezane uz ljubav.

Znanstvenici su istraživanje proveli na 100 muškaraca i žena od kojih su neki sudionici bilo intenzivno zaljubljeni, drugi su nedavno okončali vezu, neki su bili samci, a neki nikad zaljubljeni.

Različita područja mozga aktiviraju se na snimkama u trenutku kad hormoni poput dopamina, oksitocina ili vazopresina stignu u različite dijelove mozga, ovisno o stupnju zaljubljenosti.

Sada slijedi ispitivanje na temelju kojeg će se nacrtati ‘karta mozga’ koja će pokazivati kako izgledaju različita emocionalna stanja.


Tekst: tportal.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close