Lifestyle

Prava istina o sobovima Djeda Mraza

Pošto im je na čelu sjeverni jelen nazvan Rudolf, mnogi pretpostavljaju da saonice Djeda Mraza, glavno sredstvo njegove distribucije dječjih igračaka, vuku sami mužjaci. Ali u krivu su, kaže zoolog Andrew Hebda iz muzeja Nove Škotske u Halifaxu i dokazuje da se radi o ženkama, piše 24sata


I mužjaci i ženke sjevernog jelena imaju rogove i jedina su vrsta jelena s tom karakteristikom. Mužjaci se tijekom sezone parenja svojim rogovima tuku za ženke i oni im tijekom jeseni otpadnu.

Ženke, s druge strane, zadržavaju rogove sve do porođaja, što se zbiva negdje na proljeće. Dakle, jedini sjeverni jeleni koji u ovo doba godine imaju rogove su ženke. Na slikama, u filmovima ili u obliku igračaka, sjeverni jeleni Djeda Mraza uglavnom su prikazani s rogovima. Pogrešno, kaže znanost.

Iako su donekle rasvijetlili tko vuče Djedove saonice, znanstvenici još nisu dali odgovor na drugo važno pitanje – kako je moguće da sjeverni jeleni lete?  No, to je neka druga priča.

Donosi 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close