Turizam

Prašuma na Balkanu

 Znanstvenici obožavaju prašumu Perućica u srcu Nacionalnog parka Sutjeska i nazivaju je prirodnim laboratorijem. Većina biljaka tamo su endemi


Jedna od rijetkih prašuma u Europi je Perućica u Nacionalnom parku Sutjeska koji je ujedno najstariji i najveći nacionalni park u BiH. Osim prašume u parku se nalazi i najviši vrh u BiH – Maglić koji je visok 2386 metara.

Prašuma je tip je vegetacije kojim se nazivaju one šume koje su se od svog nastanka razvijale bez utjecaja čovjeka, odnosno nastale su djelovanjem prirode. To znači da ljudi svojim djelovanjem nisu nikako utjecali na proces života u ovoj prašumi. Zbog toga je znanstvenici obožavaju te je čak nazivaju i prirodnim laboratorijem.

Ovdje se mogu pronaći stabla visoka preko 50 metara, a trenutno najviše izmjereno visoko je 57,4 metra. Dosadašnji rekorder, stablo visoko 62 metra nedavno je palo. Većina stabala u Perućici starija je od 300 godina, a smatra se da je sama šuma starija od 20.000 godina.
Tamo već godinama buja bogata vegetacija, a zasad je registrirano 170 vrsta drveća i grmlja te 1000 vrsta zeljastog bilja od čega su brojne vrste endemske. Zbog toga je Perućica 1952. proglašena područjem od posebnog znanstvenog značaja, a od 1954. je i pod zaštitom države kao prirodni rezervat.

Prašuma Perućica zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. U njenom samom srcu nalazi se predivni vodopad Skakavac, visok više od 70 metara. Vegetacija je toliko gusta da je šuma na nekim dijelovima neprohodna. Zbog toga je posjet Perućici moguć samo uz prethodnu najavu i u pratnji vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.


 

Tekst: 24 sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close