Turizam

Poznato je kako će izgledati dolazak stranih turista u Hrvatsku

NEMA STAJANJA PRIJE ODREDIŠTA

I dok još nije sigurno hoće li se granice u skorije vrijeme uopće otvoriti, smišljaju se strategije za spas sezone.


Jedna je takozvana “Covid-19 putovnica”. Postoje dvije opcije, da se turisti testiraju u svojim zemljama i pokažu potvrdu ili da se testiranje obavi na hrvatskoj granici.

Tako je i ministar turizma Gari Cappelli kazao da na razini Europske unije mora postojati zajednički plan izlaska iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, a on bi, između ostalog, uključivao donošenje zajedničkog protokola putovanja i svojevrsnu “putovnicu Covid-19”.

Putovanja bi tako uključivala cestovni, željeznički, plovni i avio promet, a iako se inzistira na donošenju zajedničkog protokola, Cappelli kaže da je dogovor o suradnji moguć i bilateralnim putem.

Političku odluku koče epidemiolozi, ali ako se nastavi ova povoljna situacija, popustit će i od 1. lipnja bi iz zemalja koje nemaju prevelik broj zaraženih mogli pristizati gosti.

No, ako se na razini Europske unije ne dogovori zajednički protokol za turistička putovanja, što neki stručnjaci u turizmu prognoziraju, onda bi Hrvatska mogla bilateralno dogovarati protokole dolaska turista, u krajnjoj nuždi bi se uspostavili turistički koridori, no ako se do lipnja situacija u nama emitivnim tržištima, poput Njemačke, Austrije, Češke, Mađarske i Slovenije sasvim smiri, a veliki su izgledi da će biti tako, onda ni ti koridori ne bi bili potrebni.

“Prepustimo epidemiolozima svake zemlje da nađu zajednički jezik, a ako to nije moguće, onda postoje bilateralni pregovori s pojedinim zemljama o načinu prelaska jednih kod drugih”, rekao je za Jutarnji list Gari Cappelli.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, pak kaže kako je izvjesnije da će se ići u bilateralne dogovore.

Dobro je raditi na definiranju zajedničkih kriterija, međutim, izvjesnije je da se postignu određeni bilateralni dogovori sa zemljama u okruženju koji imaju dobru epidemiološku situaciju i koja su nama tradicionalna emitivna tržišta. Teško je očekivati da će se zajednički dogovor postići sa zemljama koje su i dalje pogođene, poput Italije, Španjolske i Francuske.”

Ako bi se uspostavljali koridori, oni bi mogli funkcionirati na način da turisti direktno idu iz svog doma do željene destinacije, bez posebnih posjeta nekim drugim sredinama. I to cestom, željeznicom, plovnim putem i aviolinijama.

No, cijeli je niz prepreka i zavrzlama, pa bi se provodili posebni pregledi na granicama, smanjio bi se kapacitet smještaja, pa bi hoteli otprilike mogli biti maksimalno popunjeni do trećine tih istih kapaciteta, isto bi vrijedilo za restorane, a klubovi teško da će dobiti dozvolu za rad prije jeseni. Cijeli je niz detalja koji će se morati usuglasiti i izvesti na adekvatan način, doznaje Jutarnji list.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Nino Salkić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close